Ovogodišnji 29. Susret hrvatskih folklornih ansambla i izvornih skupina uveličalo je oko 600 folkloraša unutar 18 hrvatskih ansambla i skupina te gostujuće skupine iz Bosne i Hercegovine. Pravo sudjelovanja na Susretu ansambli i skupine izborili su na županijskim i regionalnim smotrama, dok je ovogodišnji predstavnik BiH bio KUD Mokro iz Širokog Brijega, dokazavši se na Državnoj smotri izvornoga folklora održanoj u lipnju u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava (UHAKUD) u BiH.

Županja je već uzavrelog subotnjeg popodneva počela odzvanjati raznim pjesmama i zanosnim zvucima instrumenata. Sami Susret započeo je iste večeri u 19 sati kada je gostujuće društvo, KUD Mokro, otvorilo smotru plesovima i pjesmama Zapadne Hercegovine. Nakon toga su uslijedili nastupi folklornih ansambla i skupina iz raznih dijelova Hrvatske. Svi su se trudili što bolje prenijeti običaje svoga kraja, te je sve nastupe na Susretu  pratilo i stručno povjerenstvo u sastavu Ivan Ivančan, Katarina Bušić, prof. i Tomislav Habulin, mag.mus.



Voditeljica KUD-a Mokro, Ana Ćeškić, pohvalila je organizaciju same smotre te njene ovogodišnje domaćine, Županjce, ističući da KUD Mokro već drugi put sudjeluje na smotri Hrvatskoga sabora kulture.



Već drugi put sudjelujemo na smotri Hrvatskog sabora kulture, te nam je iznimna čast i ove godine što bolje prenijeti i dočarati običaje i plesove naše Hercegovine. Za organizatore i domaćine imamo samo riječi hvale. Drago nam je što smo upravo mi izabrani predstavljati BiH na ovoj smotri te tako nastavljamo graditi mostove kulture i brojna nerazdvojna prijateljstva između BiH i Hrvatske.

 

 

Video nastupa možete pogledati OVDJE.