Voditelj seminara: maestro Bojan Pogrmilović, vokalni pedagog.

 

Seminar je namijenjen zborovođama, voditeljima vokalnih ansambala, kao i zborskim pjevačima koji se žele usavršiti, ali i svima onima kojima je GLAS potreban za njihov kulturni izričaj.


Na seminaru će se formirati ogledni zbor, te će tako polaznici biti uključeni u praktični rad sa zborom. Svi polaznici na kraju seminara dobiti će potvrdu o sudjelovanju na seminaru. Cijelom seminaru prethodilo bi kratko predavanje iz fiziologije i anatomije glasa nakon kojega slijedi rad po pojedinim, u nastavku, navedenim područjima.


1.VOKALNA TEHNIKA
-osnovna
-belcanto
-nordijski zvuk
-renesansni stil
-slavenski zvuk
-folklorni zvuk Sjeverozapadne Hrvatske
-folklorni zvuk Dalmacije
-primjena individualne vokalne tehnike na veća glazbena tijela
-slaganje vokalnih boja,fuzija
-glasovna oboljenja i rješavanje takvih problema itd.


2.PRISTUP DJELU
-razumijevanje teksta
-poznavanje konteksta
-poznavanje stila i sl.


3.MANUELNA TEHNIKA
-osnovna
-zborske posebnosti


4.ODNOS JEZIKA I GLAZBE
-dužina i vođenje fraze
-dahovi
-dužina i kvaliteta jezičnih akcenata te njihova glazbena interpretacija i sl.


Kotizacija za sudionike iznosi: 80 KM
Prijave za sudjelovanje vrše na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Uplate kotizacije za seminar: Primatelj UHAKUD u BiH
Žiro račun broj 3381302231629343 – UniCredit Bank
Svrha doznake: Kotizacija – seminar vokalne tehnike


*Polaznici imaju mogućnost cjelodnevnog boravka sa noćenjem u EMAUS centru u Bijelom Polju. Cijena smještaja sa
punim pansionom za četiri dana iznosi 170KM.

 

Bojan Pogrmilović, životopis

- Već i prije završene Muzičke akademije u Zagrebu kao solo pjevač ostvarivao je brojne nastupe i koncerte u zemlji (ponajviše za tadašnju Muzičku omladinu) i inozemstvu (Italija, Belgija, Austrija).Nakon završene akademije njegova karijera krenula je u dva smjera: u pjevačkom i dirigentskom, a nešto kasnije i u trećem, pedagoškom. Kao pjevač nastavljao je povremeno koncertiranje, a nastupao je i u nekim predstavama Kazališta “Komedija”, dok je kao dirigent svoje prve velike uspjehe počeo ostvarivati kao glazbeni rukovoditelj Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske (1988-1998). Uz djelovanje u Ansamblu Lado vezani su i počeci samostalne vokalno instrumentalne djelatnosti Ansambla pa uz brojne CD- e koje je realizirao ili započeo njihovu pripremu, treba istaći brojne božićne i korizmene koncerte te rad na obnovi, posebice, pučke sakralne glazbene baštine.


- Od 1988. pa do danas voditelj je i Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a “INA” koji se potvrdio kao jedan od značajnih pronositelja amaterske zborske djelatnosti počesto u suradnji s profesionalnim ansamblima (Gudački orkestar iz Češkog Krumlova, Hrvatski barokni orkestar, Paco Peña flamenco dance company, Hrvatski komorni orkestar, Zagrebačka filharmonija ). Zbor je gostovao do sada širom Hrvatske, posebice u svim većim središtima, od Čakovca i Varaždina, preko Osijeka i Vinkovaca, pa do Pule, Rijeke,Splita i Dubrovnika. Zbor je gostovao i u inozemstvu (Austrija, Francuska, Italija, Mađarska, Češka, Poljska, Francuska, Kanada) , a samo u Italiji je održao oko 60 koncerata. Snimljeno je 7 nosača zvuka (jedna audio kaseta i pet CD-a: „Voda zvira“, „Folklor u zborskoj glazbi“, „Radost svijetu“, „Requiem-Gloria“, „Križni put“, Folklor u zborskoj glazbi 2“). Četvrti CD snimljen je u suradnji s Hrvatskim komornim orkestrom (John Rutter: Requiem /Gloria), tom izvedbom Pogrmilović je i ravnao, a zbor je izvedbom vokalne dionice Glorije Frane Paraća gostovao i na CD- u i koncertu Hrvatskog Komornog orkestra pod ravnanjem Pavla Dešpalja. Od dolaska u Zbor je realizirao oko 300 naslova od toga četrdesetak višestavačnih djela. Zbor je u zemlji i inozemstvu osvojio brojne zlatne i srebrne plakete.


- Od 1994 do 2004. vodio je Klapu “Cesarice” koja je jedina klapa koja je tri godine za redom bila apsolutni pobjednik (žiri i publika) Festivala klapa u Omišu. Uz brojna gostovanja u zemlji i inozemstvu (za istaći je nastup na Expo-u u Portugalu 1998, godine) s klapom je realizirao i dva CD – a, oba nagrađena hrvatskom diskografskom nagradom„Porin“.
- Od listopada 2003. do 20011. vodio je Vokalni ansambl “Samoborke” pri Tamburaškom društvu “Ferdo Livadić”.


- U listopadu 2004. realizirao je s njima prvi samostalni koncert, turneje u Italiji Austriji, te brojne koncerte u zemlji. Snimio je s tim ansamblom i prvi nosač zvuka «Afrička misa – folklor svijeta», a realiziran je i CD s hrvatskim folklornim napjevima. S njima je osvojio i zlatnu plaketu te naziv pobjednika folklorne kategorije na natjecanju zborova „Praga cantat“.


- Sa Zborom A.G.C. Città di Verona (zbor je sastavljen od 80 pjevača iz petnaest različitih zborova grada Verone i sastaje se po potrebi za ostvarivanje značajnijih projekata) ostvario je 15 koncerata i snimio dva nosača zvuka. Treba istaći nastupe na otvorenju Međunarodnog natjecanja zborova u Veroni 2003. i 2004. godine.


- U godini proslave 150. obljetnice (2008.) Prvog hrvatskog pjevačkog društva „Zora“, iz Karlovca imenovan je njihovim umjetničkim voditeljem i sa slavljeničkim je zborom realizirao obljetnički koncert te snimio CD.


Stalni je vokalni pedagog i glazbeni savjetnik Folklornog ansambla „Mladost“ iz Samobora u kojem je pjevački odgojio brojne plesače – pjevače, a s Ansamblom je realizirao i CD „Slaviček se ženil“. Stalni je vokalni pedagog i jednog od ponajboljih folklornih ansambala u Hrvatskoj, OSS „Buševec“.


- Surađivao je kao vokalni pedagog s više od dvadeset folklornih ansambala i zborova te s više od trideset klapa iz cijele Hrvatske.

- Osim Klape „Cesarice“ vodio je i mušku klapu Mareta te mješovite Klape „Gajeta“ i „Barun“. S klapom „Mareta“ osvojio je drugu nagradu žirija, a s Klapom „Gajeta“ prvu nagradu publike na festivalu u Omišu. Sada vodi Klapu „Poj“ iz Samobora.


- Od 1998. zaposlen je kao nastavnik solo pjevanja na Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Zbor Glazbene škole Vatroslava Lisinskog vodio je 1998. do 2002. i ostvario niz značajnih koncerata, dva gostovanja u Veroni te prvi samostalni CD ovog zbora. Njegov rad na odjelu za solo pjevanje već u prvoj godini rezultirao je dvjema nagradama na zonskom natjecanju, a na sljedećim natjecanjima redovito se barem dvoje učenika plasira na državno natjecanje (do sada tridesetak nagrada na zonskom i 6 na državnom natjecanju). Otkad radi, jedanaestero učenika upisalo je Muzičku akademiju u Zagrebu, te četvoro u Grazu, Beču i Ljubljani. Vrijedi istaknuti uspjeh učenika Luciana Batinića koji je tada kao učenik Glazbene škole na međunarodnom natjecanju mladih opernih pjevača “Ondina Otta” osvojio drugu nagradu. Luciano Batinić sada je stalni solist opere HNK i priznati svjetski umjetnik. Njegov učenik Goran Jurić prvak je minhenske opere te stalni gost najvećih svjetskih opernih kuća.


- Kao pjevač ostvario je brojne koncerte u zemlji i inozemstvu (Italija, Belgija, Austrija, Njemačka) ponajviše s izvedbama crnačkih duhovnih pjesama u suradnji s američkom pjevačicom Patriciom Ann Breeden i talijanskim pijanistom Ubertom Pieronijem. U posljednje vrijeme sve više nastupa kao pjevač u suradnji sa sopranisticom Vedranom Zrnić i pijanisticom Lanom Bradić s kojima ostvaruje brojne recitale s različitom tematikom (duhovna glazba, operne arije, koncertne popijevke, sefardske pjesme...).


- Član je brojnih stručnih povjerenstava za folklornu i zborsku djelatnost. Bio je član brojnih prosudbenih komisija u zemlji i inozemstvu (Festival klapa u Omišu,Međunarodno natjecanje zborova u Veroni, Azzano Decimo, Međunarodna natjecanja u Petrinji, Tuhlju, Šibeniku, Karlovcu; Požegi, Osijeku, Puli), kao i selektor Festivala klapa u Omišu, te Hrvatskog sabora kulture. Bio je umjetnički je direktor i predsjednik žirija Međunarodnog natjecanja zborova u Azzanu Decimu –Italija. Održavao je i brojne seminare u zemlji i inozemstvu za solo pjevanje, folklorno i zborsko pjevanje (Italija, Austrija). Zapaženi su masterclassovi u Veroni, Bologni i Kötschach- Mauthenu.


- Osnivač je i umjetnički ravnatelj Festivala klapa „Školjka“ u Pakoštanima.


- Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (HDGU), jedan od osnivača i dopredsjednik Hrvatske udruge zborovođa (HUZ), te jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik (2007 do 2014.) Hrvatske udruge vokalnih pedagoga (HUVOP) koja je i član europske udruge (EVTA) i svjetske organizacije (ICVT).
- Do sada je samostalno i s raznim ansamblima realizirao 7 LP-a, 5 audio kaseta, te 34 CD-a.
- Jedan je od šestero Hrvata koji je ušao u izdanje edicije «Who is Who in Choral Music?»
- Magistrirao je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skopju 2013. godine.
- Od srpnja 2018. ponovno je glazbeni voditelj- dirigent Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske "LADO".