Što može najbolje očuvati tradiciju nego njeni prenositelji i promotori? Tko je može najbolje predstaviti nego njeni ljubitelji? Upravo to  pokazali su i dokazali oni ljubitelji tradicije na platou Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače. Kao i predhodnih godina na Smotri su svoj rad predstavila kulturno-umjetnička društva iz BiH, koja baštine višestoljetnu tradicijsku kulturnu baštinu Hrvata, u raskoši svojih izvornih nošnji, plesova, glazbala, napjeva i običaja.


Ocjenjivački karakter Smotri daje posebnu težinu, jer se upravo na njoj biraju predstavnici Bosne i Hercegovine za sljedeće smotre folklora: Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo, Đakovački vezovi, Na Neretvu misečina pala te Državnu smotru Hrvatskog sabora kulture.


Ovogodišnji ocjenjivačko povjerenstvo predstavljala su eminentna imena iz svijeta folkora, etnomuzikologije, etnologije, etnokoreologije: prof.dr.sc. Tamara Karača Beljak (Muzička akademija Sarajevo); etnolog Andrija Ivančan, prof. i etnokoreolog Vidoslav Bagur, prof.

U natjecateljskom djelu nastupilo je sedam društava. Osim natjecateljskog djela Smotra sadrži i revijalni dio u kojem nastupaju kulturno-umjetnička društva predstavnici drugih naroda u BiH kao i gosti iz Hrvatske. Ove godine to su bili: KUD  Bijelo Polje, Potoci – Mostar i FKU „Primorska lijera“ iz Republike Hrvatske.

Na koncu ne smijemo zaboraviti važan dio Smotre – mimohod, koji okupi sve sudionike, a kao polaznu i završnu točku i ove godine imao je HDHS Kosaču gdje se zaplesalo već tradicionalno najveće kolo.

Ovogodišnju Smotru u ime gradonačelnika grada Mostara dr. Marija Kordića otvorio je g. Danijel Vidović, a u ime organizacijskog odbora pristunim se obratio g. Vedran Vidović, predsjednik UHAKUD-a u BiH.

Nakon službenog dijela ocjenjivačkog programa uslijedio je i zabavni program za sve posjetitelje i izvođače- koncert klape Grga iz Posušja.

Ispunjeni plato Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača najbolji je pokazatelj vrijednosti ovoga događaja, ali i zahvala i poticaj organizatorima za sve buduće Smotre.

 

Veliku fotogaleriju možete pogledati na našoj Facebook stranici klikom na OVDJE.


UHAKUD u BiH