Skupština je počela pozdravnim riječima domaćina HKD Napredak, podružnica Kreševo te minutom šutnje za sve preminule članove UHAKUD-a.

Svim nazočnim članovima UHAKUD-a predstavljeno je izvješće o radu u protekloj 2018. godini. Istaknuto je više značajnih događaja koji su obilježili proteklu godinu.

Riječ je o Državnoj smotri izvornog folklora, Seminaru folklora Hrvata u BiH, Susretu zborova i Duhovnoj obnovi za mlade tj. dočeku nove godine. Iznesena su pozitivna iskustva tijekom realizacije svih projekata te je najavljen nastavak istih.

U osvrtu na prethodno razdoblje bilo je riječi i o nedavnom posjetu izaslanstva UHAKUD-a organizacijskom odboru Đakovačkih vezova, Hrvatskoj matici iseljenika i predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović.

Na skupštini su predstavljena i 4 nova člana udruge: HKD Napredak, podružnica Busovača, HKUD Tihaljina iz Gruda, HKD Matija Gubec, Bakovići, Fojnica i HKUD Gromiljak iz Kiseljaka.

U planu rada UHAKUD-a za 2019. godinu predviđeni su isti projekti kao i u 2018. godini s tim da će se organizacija podići veću razinu.

Po završetku radnog dijela skupštine, članovi UHAKUD-a, predvođeni fra Ivicom Korčaninom obišli su samostan sv. Katarine i župu Uznesenja BDM.