Ovo je manifestacija na kojoj sudjeluje veliki broj kulturnoumjetničkih društava iz Hrvatska i zemalja u okruženju, a zajednički cilj im je očuvanje kulturne baštine Hrvata.

Bosna i Hercegovina je ove godine imala 3 predstavnika – HKD Vrila, HKUD Goranci, Mostar i KUD Izvor, Žabljak, Usora.

Iz HKD Vrila izrazili su zadovoljstvo sudjelovanjem i predstavljanjem kulturnog blaga Širokog Brijega na ovogodišnjoj manifestaciji ističući kako se ove godine mogla vidjeti na jednom mjestu toliko raznolika kulturna baština. Posebnu zahvalu uputili su KUD Lela i Vladimir Matanović iz Antina u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji su bili njihovi domaćini, te se pobrinuli da im tijekom boravka nište ne nedostaje.

Domaćini KUD Izvor iz Žabljaka kod Usore bili su DVD Nijemci koji su Usorane dočekali uz domaću kuhinju vinkovačkoga kraja. Društvo se predstavilo običajem češljanja vune i plesovima „Ravno“ i „Sitni povraćanac“. Iz KUD Izvor nisu krili zadovoljstvo što su predstavljanjem kulturne baštine usorskoga kraja upotpunili ovu manifestaciju s dugogodišnjom tradicijom.

HKUD Goranci bili su gosti KUD "Žute Dunje" iz Vinkovaca. Iz društva ističu kako su se predstavili gangom, brojkom i bećarcem te kolanjem, sitnom trusom, istim kolom, trusom i dalmatinkom. Pored ovog folklornog dijela, članovi HKUD Goranci dio slobodnog vremena iskoristili su za razgledavanje Vinkovaca i njegovih znamenitosti.

Podsjećamo, HKD Vrila, HKUD Goranci i KUD Izvor pravo na nastupu na Vinkovačkim jesenima stekli su odlukom žirija na Državnoj smotri folklora održanoj u Mostaru u svibnju koju organizira Udruga hrvatskih amaterskih kulturnoumjetničkih društava (UHAKUD) u BiH.

Važno je napomenuti da UHAKUD već nekoliko godina ostvaruje uspješnu suradnju s organizatorima Vinkovačkih jeseni.