Nastupilo je devet društava iz BiH i jedno društvo iz Republike Hrvatske koji su prikazali raskoš nošnji, plesova i napjeva hrvatskog naroda.

Program je počeo mimohodom skupina ulicama grada Mostara, a nakon toga uslijedili su nastupi u HD Herceg Stjepan Kosača.

Smotra je bila ocjenjivačkog karaktera. U komisiji su bili istaknuti etnolozi, etnokoreolozi i etnomuzikolozi iz BiH i RH koji su ocjenjivali izvornost, kvalitet i oblik zaštite nematerijalnih dobara. Stručna komisija iznijela je svoja zapažanja o svakom pojedinom društvu.

Na navedenoj smotri izabrani su predstavnici BiH na sljedećim smotrama folklora: Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo, Na Neretvu misečina pala i Državna smotra Hrvatskog sabora kulture u Sisku.

Skupine koje će sudjelovati na Vinkovačkim jesenima su: HKUD „Vrila“ Široki Brijeg, HKUD „Goranci“ Mostar i KUD „Izvor“ Žabljak Usora. HKUD „Zora“ Struge-Gorice predstavljat će BiH na smotri folklora Na Neretvu misečina pala u Metkoviću, dok će HKUD „Rodoč“ Mostar nastupiti na manifestaciji Brodsko kolo. KUD „Mokro“ Široki Brijeg nastupit će na Državnoj smotri Hrvatskog sabora kulture u Sisku.

Sudionici Državne smotre folklora bili su: KUD „Pleter“ Dugopolje – Republika Hrvatska, KUD „Mokro“ Široki Brijeg, KUD „Izvor“ Žabljak Usora, KUD „Stari hrast 2000“ Novi Travnik, HKUD „Goranci“ Mostar, HKUD „Zora“ Struge-Gorica, HKUD „Hercegovac“ Široki Brijeg, HKUD „Rodoč“ Mostar, HKUD „Vrila“ Široki Brijeg, HKUD „Sv. Ante“ Dretelj.

Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH osnovni je način zaštite i promocije izvornosti nematerijalne kulturne baštine našega naroda. Većina KUD-ova vratila je na scenu neke oblike nematerijalnih dobara koji su bili zastupljeni na različitim područjima, a ova smotra folklora dala je iznimnu važnost u očuvanju nematerijalnih bisera na kojima naš narod obiluje u BiH. Kultura je način očuvanja identiteta naroda, stoga smo okupili društva od Bosne pa sve do mora, rekao je predsjednik UHAKUD U BiH gospodin Vedran Vidović.

 

Video prilog s mimohoda skupina kroz grad Mostar kao i zajedničko kolo možete pogledati klikom na OVDJE.

 

 

Više fotografija možete pronaći na našoj Facebook stranici Seminar folklora Hrvata u BiH.