FOTO: Započela Škola tradicijskih glazbala

Ispis
Kreirano 14 Travanj 2014

U prostorijama Hrvatskog doma „Herceg Stjepana Kosače“ u Mostaru je započela Škola tradicijskih glazbala koju vodi mladi etno glazbenik vrsni poznavatelj tradicijskih glazbala Jure Miloš. Na prvoj uvodnoj večeri obradili su se svi tradicijski instrumenti našeg područja, a to su diple, gusle, lijerica, svirale i jedinka.


Na prvom sastanku bilo je prisutno osam prijavljenih, a u narednim predavanjima očekuje se da će broj polaznika biti veći. Probe će se održavati jednom tjedno, sat vremena.Škola tradicijskih glazbala započeti će i u Širokom Brijegu, u petak 25. travnja, u Duhanskoj stanici Dogana s početkom u 19.30 sati.

uhakud.info

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2022 UHAKUD u BiH