Stara crkva u Gorici bila je ispunjena zborskom pjesmom

Ispis
Kreirano 22 Studeni 2022

Podići svijest o zborskom pjevanju, promovirati ga te animirati zborove u njihovom radu neki su od ciljeva Susreta zborova u organizaciji UHAKUD-a u BiH.

 

 

Župa Gorica-Sovići bila je ovogodišnji domaćin i suorganizator 7. Susreta zborova koji se održao 20. studenog.


Program je započeo u župnoj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika svečanim misnim slavljem u 11 sati koje je predvodio fra Marin Karačić. Liturgijsko pjevanje za vrijeme misnog slavlja predvodio je Zbor župe sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići.


Nakon misnog slavlja Stara crkva u Gorici postala je središte susreta ispunjeno zborskom pjesmom i gromoglasnim pljeskom koji je za sve izvođače bio poticaj i zahvala za jedan ovakav događaj. Na ovogodišnjem susretu nastupilo je osam zborova.:


- Zbor župe sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići,

- Zbor župe sv. Cecilije, župa sv. Petra i Pavla Mostar,

- Zbor HKD Napretka podružnica Jajce „Nikola Šop“,

- Djevojački zbor Glazbene škole Široki Brijeg,

- Zbor Vrelo života Studenci,

- Zbor Adoro Tolisa,

- Mješoviti župni zbor Čapljina,

- Zbor župe sv. Ivana Krstitelja Ružići

 

Vrijednost Susreta zborova u organizaciji UHAKUD-a višestruka je.


Osim što iz godine u godinu okuplja zborove iz cijele Bosne i Hercegovine i organizira svaki susret u nekom novom mjestu potiče i promiče kvalitetu zborskog pjevanja o čemu svjedoči i stručno povjerenstvo prisutno na svakom Susretu.


Kako bi se kultura razvijala u ispravnom smjeru, potrebni su i savjeti stručnjaka koji uvelike mogu olakšati rad u malim lokalnim sredinama, stoga je susret zborova odlično mjesto gdje se zborovi između sebe mogu povezati, upoznati te izmijeniti iskustva u radu te usvojiti nova znanja koja su prijeko potrebna u radu sa zborovima.


Ovogodišnje nastupe zborova pratile su izv.prof.mr.art. Katja Krolo-Šarac i doc.dr.sc. Marina Bazina. Svoja zapažanja, sugestije i pohvale iznijele su voditeljima zborova na Okruglom stolu koji je uslijedio nakon nastupa zborova, a koji je već tradicionalno dio ovoga susreta.


Na samom koncu Susreta predsjednik UHAKUD-a u BiH Vedran Vidović zahvalio je svim zborovima na sudjelovanju, organizacijskom odboru (kojeg su uz njega činili fra Marin Karačić, Toni Iličić i Marina Bazina) na angažiranosti, kao i domaćinu ovogodišnjem suorganizatoru župi sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići na gostoprimstvu, te skupa sa župnikom fra Marinom Karačićem i tajnikom UHAKUD-a Marinom Bazina dodijelio prigodne zahvalnice zborovima kao trajni podsjetnik na ovaj uistinu lijep događaj.

 

 

UHAKUD u BiH

 

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2023 UHAKUD u BiH