VIDEO: Državna smotra folklora Hrvata u BiH

Ispis
Kreirano 31 Prosinac 2021

Dragi ljubitelji kulturne nematerijalne baštine, sve vas lijepo pozdravljamo na početku još jedne Državne smotre folklora Hrvata u BiH u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava u BiH.

 

 

U vremenu i okolnostima u kojima smo se našli uspjeli smo na jedan poseban način i ove godine održati Državnu smotru folklora, koju nažalost nismo uspjeli održati u fizičkom obliku kao dosadašnjih godina.


Ipak radost nam je velika jer smo i u ovim okolnostima uspjeli okupiti društva te snimiti nastupe u njihovim mjestima. Iako bez uobičajenog druženja koje daje posebnu čar svakoj smotri, virtualna smotra ima posebnu vrijednost jer je snimana u autentičnim lokalitetima na kojima je tradicija živjela. Ovim smo se još više približili izvornom prikazu običaja, i napravili jednu prekrasnu razglednicu Bosne i Hercegovine te saznali mnogo novih stvari o povijesti mjesta u kojima smo bili. U bogatom programu ove smotre pored prekrasnih prikaza tradicije vidjeti ćemo svu raskoš i ljepotu mjesta u kojima naš narod živi.


Zahvaljujemo se svim društvima članicama UHAKUD u BiH koji su nastupili na smotri, svim folklorašicama i folklorašima koji su sudjelovali u izvedbama njihovih društava, upravnom odboru i izvršnim tijelima UHAKUD u BiH te naravno svima vama dragi gledatelji koji gledate ovu smotru.


Osobitu zahvalu upućujemo Federalnom ministarstvu kulture i sporta na čelu s ministricom Zorom Dujmović te Vladi Hercegovačko neretvanske županije na čelu s premijerom dr. Nevenkom Hercegom koji su podržali ovaj projekt.


U nadi kako će iduća smotra biti u svibnju 2022. godine u HD Herceg Stjepan Kosača u Mostaru sve vas lijepo pozdravljamo i prepuštam čarima naše najljepše i najbolje tradicijske nematerijalne baštine.


U programu smotre nastupaju:

HKUD „Luke“
HKUD „Goranci“
HKUD „Stari hrast 2000“
HKUD „Hercegovac“
HKD „Napredak“ podružnica Bugojno
KUD „Mokro“
HKUD „Gromovnik“
HKUD „Rodoč“
KUD „ Tribanj „ ŽUPA BILA
HKD „Vrila“
KUD „Tihaljina“
HKUD „Zora“ Struge-Gorica

 
Premijerno prikazivanje Državne smotre folklora Hrvata u BiH održano je u četvrtak na YouTube kanalu UHAKUD u BiH.
 
 
Cjelokupan program smotre gledatelji će moći vidjeti i u nedjelju 2. siječnja 2022. u programu RTV Herceg Bosne.
 
primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2023 UHAKUD u BiH