NAJAVA: Predstavljanje Zbornika radova predavača sa Seminara folklora Hrvata u BiH

Ispis
Kreirano 10 Ožujak 2020

U prostorijama HD Herceg Stjepana kosače u Mostaru u subotu 21. ožujka u 19 sati održat će se svečana promocija Zbornika radova predavača sa Seminara folklora Hrvata u BiH.

 

 

 

 


U predstavljanju će sudjelovati poznati etnolozi, etnokoreolozi i etnomuzikolozi, te izvorne pjevačke skupine.


Zbornik je izdao UHAKUD u BiH u povodu dvadeset godina rada UHAKUD-a, a sadrži radove predavača sa Seminara folklora u kojem se nalazi 15 radova, podijeljenih na tematske cjeline: Pregled djelatnosti UHAKUD-a u BiH, pjesme/pjevanje, plesovi, dječje igre, tradicijska glazbala, narodne nošnje, budućnost nematerijalne kulturne baštine, te digitalizacija sadržaja nematerijalne kulturne baštine.


 


Autori radova potrudili su se u pisanom obliku prikazati svoja znanstvena i terenska istraživanja objektivno i na činjenicama temeljeni način.


Nadamo se kako će ovaj zbornik pomoći budućim polaznicima Seminara u njihovom daljnjem usavršavanju i istraživanju, kao i svima onima kojima je stalo do očuvanja svoje izvornosti, kulture, identiteta i narodnosti.


Sve Vas srdačno pozivamo na svečanu promociju Zbornika radova predavača sa Seminara folklora Hrvata u BiH.

 

uhakud.info

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2022 UHAKUD u BiH