Održana redovita skupština UHAKUD-a u BiH, UHAKUD bogatiji za 4 nova člana

Ispis
Kreirano 01 Travanj 2019

U nedjelju je u Kreševu održana 19. redovita skupština Udruge hrvatskih amaterskih kulturnoumjetničkih društva u BiH (UHAKUD u BiH) na kojoj su nazočili predstavnici društava članova UHAKUD-a.

 

 Skupština je počela pozdravnim riječima domaćina HKD Napredak, podružnica Kreševo te minutom šutnje za sve preminule članove UHAKUD-a.

Svim nazočnim članovima UHAKUD-a predstavljeno je izvješće o radu u protekloj 2018. godini. Istaknuto je više značajnih događaja koji su obilježili proteklu godinu.

Riječ je o Državnoj smotri izvornog folklora, Seminaru folklora Hrvata u BiH, Susretu zborova i Duhovnoj obnovi za mlade tj. dočeku nove godine. Iznesena su pozitivna iskustva tijekom realizacije svih projekata te je najavljen nastavak istih.

U osvrtu na prethodno razdoblje bilo je riječi i o nedavnom posjetu izaslanstva UHAKUD-a organizacijskom odboru Đakovačkih vezova, Hrvatskoj matici iseljenika i predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović.

Na skupštini su predstavljena i 4 nova člana udruge: HKD Napredak, podružnica Busovača, HKUD Tihaljina iz Gruda, HKD Matija Gubec, Bakovići, Fojnica i HKUD Gromiljak iz Kiseljaka.

U planu rada UHAKUD-a za 2019. godinu predviđeni su isti projekti kao i u 2018. godini s tim da će se organizacija podići veću razinu.

Po završetku radnog dijela skupštine, članovi UHAKUD-a, predvođeni fra Ivicom Korčaninom obišli su samostan sv. Katarine i župu Uznesenja BDM.


primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2022 UHAKUD u BiH