Susret izaslanstva UHAKUD-a u BiH s institucijama kulture u RH i predsjednicom Grabar-Kitarović

Ispis
Kreirano 25 Ožujak 2019

Članovi Upravnog odbora Udruge hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava u BiH (UHAKUD-a u BiH) proteklih su dana bili u posjetu institucijama kulture u Republici Hrvatskoj (RH) i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

 

 Izaslanstvo koje je predvodio predsjednik UHAKUD-a Vedran Vidović činili su još i predsjednik Skupštine UHAKUD-a Nikica Martinović i član Upravnog odbora Toni Marić.
Posjetili su organizatore nekoliko Smotri folklora u Hrvatskoj kao i više institucija koje se bave suradnjom na području kulturnih aktivnosti Hrvata u BiH.

U petak 22. ožujka sastali su se sa organizatorima Vinkovačkih jeseni i Đakovačkih vezova.

Već pet godina neprekidno traje suradnja u razmjeni programa između Državne smotre izvornog folklora Hrvata u BiH koju organizira UHAKUD u BiH i Vinkovačkih jeseni.
S organizatorima Đakovačkih vezova dogovoren je isti vid suradnje od ove godine.

Već od prethodnih godina UHAKUD je uspostavio suradnju i radi razmjenu programa s organizatorima smotri folklora Brodsko Kolo iz Slavonskog Broda, Na Neretvu misečina pala iz Metkovića i Smotre folklora Hrvatskog sabora kulture u Sisku.

Istoga dana u poslijepodnevnim satima izaslanstvo UHAKUD-a u BiH susrelo se s predstavnicima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH kao i s predstavnicima Hrvatske matice iseljenika. Na oba sastanka potvrđena je dosadašnja plodonosna suradnja i dogovoreni su okviri za nove projekte očuvanja nematerijalne kulturne baštine Hrvata u BiH.

U subotu 23. ožujka, na poziv partnera iz Republike Hrvatske, izaslanstvo UHAKUD-a susrelo se i predstavilo svoj rad predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović tijekom prijema koji za Hrvate iz BiH je organizirao Ured Predsjednice. Tom prigodom iskazana je puna podršku radu UHAKUD-a.

Vedran Vidović predsjednik UHAKUD-a u BiH istaknuo je kako rad UHAKUD-a u BiH dobiva dodatni zamah uključivanjem novih članova i pokretanjem novih projekata.

Kroz proteklih devetnaest godina rada Udruga je izrasla u vrlo snažnog lidera očuvanja kulture kroz različite programe koji se uvijek temelje na stručnosti. Raduje nas činjenica da su pored instituciji iz BiH i relevantne institucije iz Republike Hrvatske prepoznale značaj naše Udruge te nam daju još snažniji poticaj za nastavak našega predanog rada, dodao je Vidović.

Predsjednik Skupštine UHAKUD-a u BiH Nikica Martinović naglasio je kako se interes novih članova za rad UHAKUD-a povećava jer su prepoznali značaj i kvalitetu rada na očuvanju kulturne baštine Hrvata u BiH koju vodi UHAKUD u BiH. Martinović ističe i kako svaki projekt ima svoj stručni kolegij i partnere s kojima se vrši razmjena najkvalitetnijih programa.

Toni Marić, član upravnog odbora UHAKUDA-a u BiH dodaje kako UHAKUD u BiH u svojim projektima prati najnovije globalne trendove u primjeni novih tehnologija i načina komunikacije.

U suradnji s partnerskim udrugama vodi projekte edukacije mladih članova HKUD-ova za digitalizaciju sadržaja vezanih za nematerijalnu kulturnu baštinu, naglasio je Marić dodajući kako je namjera UHAKUD-a u BiH zabilježiti, obraditi, digitalizirati i prezentirati izvornu tradicijsku kulturnu baštinu krajeva iz kojih dolaze članovi UHAKUD-a u BiH i partneri.

Glavni projekti UHAKUD-a u BiH:

1. Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH
(održava se 11. svibnja 2019. u Mostaru)

2. Seminara folklora Hrvata u BiH
(održava se od 25. do 28. srpnja 2019. u Mostaru)

3. Susret zborova u BiH

4. Škola tradicijskih glazbala
(održava se od 25. do 28. srpnja 2019. u Mostaru)


Projekti se provode uz podršku institucija iz BiH i RH.

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2022 UHAKUD u BiH