KUD Mokro imalo zapažen nastup na smotri u Sisku

Ispis
Kreirano 15 Studeni 2018

U Rafinerijskom domu u Sisku održana je smotra folklora na kojoj su sudjelovali folklorni ansambli i izvorna kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske, u organizaciji Hrvatskoga sabora kulture. Pored domaćih društava, sudjelovala su društva iz Slovenije i Bosne i Hercegovine kao gosti.

 

 Pravo sudjelovanja na 25. susretu, ansambli i skupine, izborili su nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 18 te putem jednog samostalnog pregledavanja.

Predstavnik BiH bilo je KUD Mokro iz Širokog Brijega koje se predstavilo plesovima i pjesmama zapadne Hercegovine.

Vikend u Sisku završen je mimohodom društava ulicama Siska i predstavljanja na glavnoj gradskoj šetnici.

Voditeljica KUD-a Mokro, Ana Ćeškić, pohvalila je samu organizaciju smotre ističući kako KUD Mokro prvi put gostuje u Sisku.

Prvi put gostujemo u Sisku i za organizatore imamo samo riječi hvale. Drago nam je što smo upravo mi izabrani predstavljati BiH na ovoj smotri te tako nastavljamo graditi mostove kulture između BiH i Hrvatske, naglasila je Ćeškić ističući kako su i ovom prigodom susreli nekoliko iseljenih Širokobriježana sa sisačkom adresom koji nisu krili zadovoljstvo što su ih članovi KUD-a Mokro barem na kratko vrijeme vratili u rodni kraj.

Inače, KUD Mokro steklo je pravo sudjelovanja na ovoj smotri odlukom žirija na Državnoj smotri izvornog folklora održanoj u svibnju u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturnoumjetničkih društava (UHAKUD) u BiH.


Nastup KUD-a možete pogledati klikom na OVDJE.

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2022 UHAKUD u BiH