KUD „ Izvor“ iz Usore nastupio na 6. Susretu čuvara hrvatske etno baštine Filderstadt

Ispis
Kreirano 15 Studeni 2018

KUD „ Izvor“ iz Usore je 20.9. ove godine sudjelovao na festivalu „ 6. Susret čuvara hrvatske etno baštine“ Filderstadt.

 

 

 


Predstavili smo se „ Usorskim prelom“ u kojem smo pokazali običaj „ ašikovanja“ mladih, naše pjesme, plesove; svirku na tradicijskim instrumentima šargijii violini. Publiku smo oduševili svojim nastupom, a stručni žiri pjesmom „ u dvi, u tri“ , svirkom uz debelu žicu i maestralnim sviranjem na šargiji. Zbog toga su svi Izvorovci bili presretni i ponosni.     Organizacija festivala je bila besprijekorna. Direktor i organizator festivala gosp. Dražen Zugac, vodiči i svi drugi koji su bili zaduženi za organizaciju, su bili predusretljivi i veoma ljubazni. Na sve nas su ostavili dubok dojam dobrodošlice i prijateljstva. Moram istaknuti da smo na taj festival U Filderstadtu otišli po preporuci našeg UHAKUD-a i predsjednika gosp. Vedrana Vidovića.


Pravo usorsko srce su pokazali naši Usorani koji tamo žive.Primili su nas u svoje domove, vozili kamo je trebalo, družili se s nama do kraja. Na ispraćaju je bilo i suza. Svima im hvala!Ponosni smo što smo bili na tom festivalo a osobito što smo prvaci ovog  prestižnog festivala, zajedno s KUD- om  „ Kolo“ Stari Grahovac smo podijelili 1.mjesto,  na natjecanju izvornog folklora.

Koreograf : Ružica Ivić

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2022 UHAKUD u BiH