Filderstadt: KUD Mokro najbolja folklorna skupina

Ispis
Kreirano 15 Studeni 2018

U njemačkom Filderstadtu na 6. Međunarodnom susretu čuvara hrvatske etno baštine među 17 folklornih skupina iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Švicarske, izabrani su najbolji te najljepše predstavnice u narodnim nošnjama iz različitih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 

 

 

Na Susretu kojeg već tradicionalno organizira Folklorno društvo Ruža iz Filderstadta okupilo se više od tisuću folkloraša, tamburaša i njihovih prijatelja. U ime Generalnog konzulata Stuttgart pozdravio ih je konzul Ivan Bulaja koji je istaknuo važnost ovakvih događanja te izrazio zadovoljstvo brojem okupljenih Hrvata svih generacija u Filderstadtu.

Predivno je vidjeti toliko mladih Hrvata koji kroz folklor, jezik, kulturu čuvaju svoju povezanost s domovinom. Hvala im za sve odricanje i vrijeme koje ulažu u očuvanje hrvatske kulturne baštine i što prenose tu ljubav na mlade naraštaje, naglasio je Bulaja.

Organizator Susreta iz folklornog društva Ruža iz Filderstadta, Dražen Žugac, zadovoljan je odazivom folkloraša i folklornih društva. KUD Mokro iz Širokog Brijega osvojilo je nagradu najbolje folklorne skupine u konkurenciji društava iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Pored ove vrijedne nagrade, članica KUD-a Mokro Iva Matijević proglašena je najljepšom djevojkom u narodnoj nošnji.

Ana Ćeškić, voditeljica KUD-a Mokro kazala je kako je ovo priznanje kruna višemjesečnih priprema u koje je uloženo dosta truda.

U same pripreme koje su trajale nekoliko mjeseci uloženo je dosta truda, živaca, vremena… Ove nagrade su nam još jedan poticaj da ustrajemo na očuvanju bogate kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine, istaknula je Ćeškić zahvaljujući se svima koji su pomogli društvu posebno širokobriješkom gradonačelniku Miri Kraljeviću.

 

Nastup KUD-a Mokro možete pogledati klikom na OVDJE.

 

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2022 UHAKUD u BiH