FOTO: Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH

Ispis
Kreirano 21 Svibanj 2018

U nedjelju 20. svibnja u Mostaru u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH) i Hrvatske kulturne zajednice u FBiH (HKZ u FBIH) održana je Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH.

 

 

 

 

Nastupilo je devet društava iz BiH i jedno društvo iz Republike Hrvatske koji su prikazali raskoš nošnji, plesova i napjeva hrvatskog naroda.

Program je počeo mimohodom skupina ulicama grada Mostara, a nakon toga uslijedili su nastupi u HD Herceg Stjepan Kosača.

Smotra je bila ocjenjivačkog karaktera. U komisiji su bili istaknuti etnolozi, etnokoreolozi i etnomuzikolozi iz BiH i RH koji su ocjenjivali izvornost, kvalitet i oblik zaštite nematerijalnih dobara. Stručna komisija iznijela je svoja zapažanja o svakom pojedinom društvu.

Na navedenoj smotri izabrani su predstavnici BiH na sljedećim smotrama folklora: Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo, Na Neretvu misečina pala i Državna smotra Hrvatskog sabora kulture u Sisku.

Skupine koje će sudjelovati na Vinkovačkim jesenima su: HKUD „Vrila“ Široki Brijeg, HKUD „Goranci“ Mostar i KUD „Izvor“ Žabljak Usora. HKUD „Zora“ Struge-Gorice predstavljat će BiH na smotri folklora Na Neretvu misečina pala u Metkoviću, dok će HKUD „Rodoč“ Mostar nastupiti na manifestaciji Brodsko kolo. KUD „Mokro“ Široki Brijeg nastupit će na Državnoj smotri Hrvatskog sabora kulture u Sisku.

Sudionici Državne smotre folklora bili su: KUD „Pleter“ Dugopolje – Republika Hrvatska, KUD „Mokro“ Široki Brijeg, KUD „Izvor“ Žabljak Usora, KUD „Stari hrast 2000“ Novi Travnik, HKUD „Goranci“ Mostar, HKUD „Zora“ Struge-Gorica, HKUD „Hercegovac“ Široki Brijeg, HKUD „Rodoč“ Mostar, HKUD „Vrila“ Široki Brijeg, HKUD „Sv. Ante“ Dretelj.

Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH osnovni je način zaštite i promocije izvornosti nematerijalne kulturne baštine našega naroda. Većina KUD-ova vratila je na scenu neke oblike nematerijalnih dobara koji su bili zastupljeni na različitim područjima, a ova smotra folklora dala je iznimnu važnost u očuvanju nematerijalnih bisera na kojima naš narod obiluje u BiH. Kultura je način očuvanja identiteta naroda, stoga smo okupili društva od Bosne pa sve do mora, rekao je predsjednik UHAKUD U BiH gospodin Vedran Vidović.

 

Video prilog s mimohoda skupina kroz grad Mostar kao i zajedničko kolo možete pogledati klikom na OVDJE.

 

 

Više fotografija možete pronaći na našoj Facebook stranici Seminar folklora Hrvata u BiH.

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2022 UHAKUD u BiH