FOTO: Uspješno završen peti Seminar folklora Hrvata u BiH

Ispis
Kreirano 10 Kolovoz 2016

Od 4. do 7. kolovoza 2016. godine u Mostaru je, u organizaciji UHAKUD u BiH/Organizacijski odbor Seminara folklora, održan peti Seminar folklora Hrvata u BiH koji je ove godine okupio 50-ak polaznika iz BiH, Hrvatske, Švicarske, Austrije i Njemačke.  

 

 

Polaznici su kroz četiri dana obrađivali pjesme, plesove, nošnje i običaje Hercegovine pod vodstvom etnokoreologa prof. Miroslava Šilića. Izuzev plesova iz Ljubuškog, Čapljine, Gruda (Gorice), Posušja, Čitluka, Širokog Brijega, plesa Linđo, organizirano je učenje i sviranje na tradicijskih glazbalima, tamburi, kao i učenje gange, koja je biser Hercegovine i jedna od novina ovogodišnjeg Seminara.

Osim voditelja Seminara, prof. Šilića, predavali su još: Dragan Alilović, Ivo Sušac Bronđa, prof. Marina Bazina, dr. sc. Stjepan Sremac, Iva Kapural, Ana Ćeškić, Vedran Vidović, Cecilija Vidović, dr. sc. Jasmina Talam, Tomislav Kovač Strukić, prof. Ivan Barać, Ante Kraljević, Vinka Zlomislić, Jure Miloš, Damir Miloš, mag.gl.paed. Tomislav Cvrtila, Vjekoslav Martinić,  i dipl. etnolog i polonista Andrija Ivančan, umjetnički voditelj Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske „Lado“.

 

 

ZAVRŠNA SVEČANA PRIREDBA POLAZNIKA SEMINARA

Posljednjeg dana ovogodišnjeg Seminara u večernjim satima organizirana je svečana završna priredba svih polaznika u sportskoj dvorani Osnovne škole Marina Držića Buna – Mostar.

Bogat večernji i zabavni program privukao je mnoštvo posjetitelja. Priredbu su svečano otvorili polaznici s pjesmom „Faćajte se bile ruke“. Nakon toga uslijedila je koreografija pjesama i plesova iz Čapljine, a zatim se s par prigodnih riječi obratio Oliver Soldo, u ime Vlade HNŽ.

Polaznici su na tamburicama i tradicijskim instrumentina pokazali dio svojih vještina. Tijekom večeri upriličena je revija narodnih nošnji, kao i radionica gange. Plesači su do kraja programa prikazali dio pjesama i plesova iz Širokog Brijega i neizostavni ples Linđo, a predstavilo se još nekoliko sudionika Seminara koji su sve pristune oduševili raznim izvedbama.

Svi sudionici su pjesmom „Zemlja dida mog“ zatvorili svečanu završnu priredbu petog Seminara folklora Hrvata u BiH.„Kroz četiri dana učili smo pjesme, plesove, nošnje i običaje Hercegovine. Seminar je uspješno odrađen i ispunio je naša očekivanja. Hrvati u BiH imaju bogatu folklornu tradiciju koju su dužni očuvati i prezentirati svijetu. Nastojimo privući što više mladih ljudi, ali i zainteresirati sve osobe koje su voljne naučiti nešto novo o folklornoj tradiciji bh. Hrvata. Također, pokušavamo probuditi ljubav prema našoj tradiciji, obrazovati mlade ljude koji će u lokalnim sredinama očuvati i osigurati svijetlu budućnost našoj nematerijalnoj baštini koja je bila i mora biti stožer očuvanja hrvatskog identiteta u BiH“, poručili su iz OO Seminara folklora Hrvata u BiH. 

 

Veliku fotogaleriju možete pogledati klikom na OVDJE.

uhakud.info

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2023 UHAKUD u BiH