Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Gromiljak“ koje već šest godina djeluje u istoimenom kiseljačkom naselju, okupljajući zaljubljenike u tradicijsku pjesmu, ples i običaje duboko ukorijenjene u ovom kraju, organizator je još jednih „Lipanjskih susreta“.

Manifestacija koja se sastojala od smotre i večeri folklora na kojoj je nastupilo osam KUD-ova iz BiH i Hrvatske, Gromiljak je obojila šarenilom narodnih nošnji iz svih krajeva BiH, od Središnje Bosne preko Hercegovine do Posavine, dok su dio bogatih tradicijskih običaja Republike Hrvatske publici predstavili članovi KUD „Javor“ iz Novske.

„Lipanjski susreti“ započeli su okupljanjem ispred župne crkve Imena Marijina u Gromiljaku, zajedničkom molitvom i mimohodom do prostora ispred Osnovne škole gdje je usprkos kiši održana večer folklora. Manifestaciju je otvorio Mladen Mišurić Ramljak, načelnik Kiseljaka koji je uz Sabor Srednjobosanske županije, ministarstva obrazovanja i financija u Vladi SBŽ, ŽO HDZ BiH SBŽ, predsjednicu Federacije BiH Lidiju Bradaru bio pokrovitelj događaja kojeg su podržali i brojni sponzori. Nastupom su večer folklora otvorili domaćini, članovi HKUD „Gromiljak“ predstavljajući dio bogate tradici ovog kraja, piše artinfo.ba.

Uslijedili su nastupi KUD „Javor“ iz Novske, HKUD „Tihaljina“ iz Gruda, KUD „Fra Ivo Šimić“ iz Odžaka, HKUD „Stari hrast“ iz Novog Travnika, HKUD „Zora“ Struge-Gorica iz Čapljine te još dva HKUD koja djeluju u Kiseljaku „Fra Karlo Kujundžić“ iz Brestovskog i „Bećacar“ iz Lepenice. Pjesme i plesovi Lepeničke i Lašvanske doline, Hercegovine, Posavine i Hrvatske odzvanjali su Gromiljakom, a publiku nije omela čak ni jaka kiša te su mnogi ostali i nakon večeri folklora uz nastup domaćeg Apokalipso benda uz koji su i sami zaigrali kolo.

Zahvalnice Kulturno umjetničkim društvima koja su nastupila na „Lipanjskim susretima“ podijelila je Spomenka Marijanović, predsjednica HKUD „Gromiljak“ , a na pozivu za sudjelovanje posebno se zahvalio Zdravko Martinović, predsjednik KUD „Javor“ iz Novske. Uz zahvalnice i darove razmijenjeni su i pozivi za smotre folklora diljem BiH i Hrvatske, a velik broj mladih zaljubljenika u tradicijske pjesme i plesove hrvatskog naroda jamac su njihova opstanka i čuvanja i za buduće naraštaje.

„Tradicija ne znači čuvanje pepela već nasljeđivanje žara“, slogan je HKUD „Stari hrast“ iz Novog Travnika u čiju istinitost se mogla uvjeriti brojna publika na „Lipanjskim susretima“ u Gromiljaku je žar naših predaka s puno ljubavi raspiruje mnoštvo mladih zaljubljenika i običaje svojeg naroda.