Hrvatsko kulturno umjetničko društvo "Sv. Ante - Cim" Mostar u rujnu prošle godine, u Vinkovcima, sudjelovalo je na manifestaciji “Etno frizure svijeta" – “Ethno Hairstyles of the World“ koju organizira Kulturni centar "Gatalinka" Vinkovci uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Manifestacija Etno frizure svijeta održava se svake godine u sklopu državne smotre folklora Vinkovačke jeseni. Etno frizure svijeta nastavak je dugogodišnjeg rada na projektu Etno frizure Hrvatske. Proučavajući frizure možemo uočiti kretanja i utjecaje pojedinih naroda i njihovih kultura na lokalitete u koje su doselili ili s kojih su odselili. Češljanje i udešavanje kose, izvedba frizure i oprema glave čine bitni sastavni dio svake narodne nošnje, posebno ženske. Oprema glave pokazuje društveni status osobe u okviru zajednice.

“Po tehnikama i oblicima tradicijskih frizura hrvatske frizure predstavljaju jedinstvenu svjetsku baštinu te smo s pravom ovaj projekt centrirali u Vinkovcima”, navodi voditeljica KC Gatalinka Vinkovci Blanka Žakula.

Na projektu sudjeluju brojni sudionici iz inozemstva te domaći frizeri.

Članovi HKUD –a “Sv. Ante – Cim” bili su dio ovog projekta; Matea Lasić bila je model za tradicijsku frizuru svijeta, a Martina Kvesić i Marinko Jurić frizeri te prezentatori frizure. Rezultat cijelog projekta je časopis, a veoma smo ponosni što je naša frizura na naslovnoj stranici časopisa te plakatu manifestacije za 2023. godinu rekli su nam iz HKUD – a “Sv. Ante – Cim” Mostar.

Tradicijska frizura iz mjesta Cim (dio Mostara) koja se nosila početkom 20. stoljeća.

“Kosa je podijeljena po sredini glave, a na potiljku pletu se dvije pletenice od triju pramenova. U krajeve pletenica upliće se vuna kako bi se krajevi učvrstili. Pletenice se križaju na potiljku nisko iznad vrata, dižu se na tjeme i ponovno spuštaju prema vratu, gdje se povezuju. Ispod pletenica na prednjem dijelu glave, na tjemenu, stavljaju se pize, red dukata. Ovo je djevojačko oglavlje, stoga se preko pletenice nosi bijela marama ili tamin. Tamin je s jedne strane duži, a s druge prebačen preko tjemena. Kao dodatni ukras djevojka za uho može zataknuti cvijet kadifice. Djevojka je imala otkrivenu glavu dok se ne zacuri.

Frizuru su izradili Martina Kvesić i Marinko Jurić.” – stoji u časopisu.

 

HKUD "Sv. Ante" Cim - Mostar
FOTO: Studio BOTA