UHAKUD u BiH od 30.12.2023. do 01.01.2024. godine u Međugorju organizirao je Duhovnu obnovu i doček Nove godine. Voditelj seminara bila je s. Ljilja Pehar, školska sestra franjevka, a tema ovogodišnje Duhovne obnove je "Ta, Bogu ništa nije nemoguće".

Program susreta sastojao se od korisnih i poučnih predavanja, sudjelovanjem na sv. Misi, klanjanjem pred Presvetim, zatim odlaskom na Križevac, Podbrdo...

Kako je izgledala Duhovna obnova iz pogleda jednog sudionika pogledajte u nastavku: 

Duhovna obnova u Međugorju koja je trajala od 30.12.2023. do 1.1.2024. pod geslom "TA BOGU NIŠTA NIJE NEMOGUĆE!" (Lk 1,26 - 38) ostavila je upečatljiv dojam na sve sudionike seminara koji su u otvorenosti srca i duha poslušali Gospin poziv da Novu godinu dočekaju u zahvali i slavlju pred Gospodinom Bogom. 
Seminar je vodila, s višegodišnjim iskustvom duhovnih vježbi časna sestra Ljilja Pehar, uz podršku časne sestre Marije.  

Prema planu i programu duhovnog seminara dolazak u Međugorje je bio zakazan u subotu 30.12. u 17:00 sati. Nakon pobožnosti svete krunice, svetog misnog slavlja i pobožnosti 7 Očenaša, okupili smo se ispred Gospinog kipa u dvorištu crkve svetog Jakova te se kratko poimence upoznali. Zatim smo otišli na večeru u prostoriju smještaja gdje smo svakodnevno uz molitvu i u miru imali izuzetno gostoprimstvo od strane domaćina. 

Središnje mjesto duhovne obnove je bila kapelica Domus Pacis gdje smo se nalazili i pod vodstvom i usmjeravanjem sestre Ljilje prolazili kroz duhovni seminar. U tom prostoru su se zaista događale lijepe stvari, od zajedničke molitve, dnevnog i/ili noćnog klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, razgovora, iznošenja mišljenja, čitanja Svetog pisma i razmatranja, meditacije....

Većini sudionika je bilo posebno upečatljivo izvlačenje krunica na kojima se bili napisani sveci i svetice kojima ćemo se moliti za zagovor kroz iduću godinu, sa citatom o tom svecu/svetici sa nakanom na koju ćemo moliti. Većina je vidno bila iznenađena i oduševljena za izvučenog zaštitnika/icu.

Jedan posebno lijep događaj je bio da je na seminaru s nama sudjelovala jedna slijepa djevojka imenom Martina koja je upotpunila u svakom smislu duhovnu obnovu a kojoj je sestra Ljilja posebno posvetila pažnju. Zasigurno je da je Gospodin preko Martine izlio svoj blagoslov na sve sudionike seminara. 

Jedna od posebno dirljivih točaka duhovne obnove jest taj da smo kao grupa išli svi zajedno na Križevac moleći pred postajama Križnog puta one molitve koje smo u razmatranju sami pisali a koje smo dobili kao zadatak. Naravno, netko je i čitao vrlo dirljivo napisan Križni put od vlč. Marina Kneževića, Križ na dar.

Za doček Nove godine svi smo imali na izbor hoćemo li biti na Euharistijskom slavlju u župnoj crkvi ili u kapelici Domus Pacis pred Presvetim Oltarskim Sakramentom nakon čega je uslijedio nastavak novogodišnjeg slavlja u kući našeg smještaja. 

U ponedjeljak nakon zajedničkog misnog slavlja otišli smo na grob pok. fra Slavka Barbarića i molitvom se zahvalili Gospodinu za sve učinjeno kroz njega. Nakon ručka na zajedničkom susretu smo razmjenjivali iskustva i doživljaje kojih je bilo pregršt da nisu stali u samo nekoliko rečenica. 

Puni duhovnih dojmova i napunjeni Duhom Svetim razišli smo se u zahvali i miru pod okriljem Presvete Bogorodice Marije, Majke mira. 

 

 

UHAKUD u BiH organizirao je nešto drugačiji doček Nove godine u Međugorju. Tiho i nenametljivo. Na promjenu. Na susret sa živim Bogom. Ali i sa samim sobom. Međugorje nam uvijek nudi utjehu. Nudi Majčinski zagrljaj. Mir i istinu, te nas poziva na tišinu i unutarnju promjenu jer to je ono što nam svima treba. Novogodišnji seminar u Međugorju je uistinu jedan poseban dar. To su dani ponuda onima koji žele u ozračju sabranosti i molitvenoj šutnji pred tajnom Euharistijske Prisutnosti, na jedan potpuno drugačiji način dočekati i ući u Novu godinu.

 

UHAKUD u BiH