FOTO: Počeo 3. Seminar folklora Hrvata u BiH

Ispis
Kreirano 17 Srpanj 2014


U četvrtak 17. srpnja počeo je 3. Seminar folklora Hrvata u BiH na kojem sudjeluje 60 polaznika iz BiH, RH i inozemstva. Seminar je svečano otvorila rektorica Sveučilišta u Mostaru i predsjednica Matice Hrvatske u BiH prof. dr. sc. Ljerka Ostojić.

 

  

Svim nazočnima prigodnim riječima obratili su se Mate Brzica, ispred gradskog poglavarstva grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića, Velimir Pleša, generalni konzul RH u Mostaru, Helena Lončar, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, Miro Kraljević, gradonačelnik grada Širokog Brijega, Vedran Biokšić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru i fra Dane Karačić ispred crkve i samostana u Širokom Brijegu koji je blagoslovio sve nazočne.


Na kraju s prigodnih riječima obratio se voditelj Seminara prof. Miroslav Šilić, i predsjednik OO Seminara folklora Hrvata u BiH i UHAKUD u BiH Vedran Vidović.


Nakon dva iznimno uspješna seminara entuzijazam nas nije napustio, organizirali smo i treći Seminar na što smo svi ponosni. Hvala svima, osobito osoblju hotela Đulić, koje će nam ovih dana biti posebno na usluzi, hvala našim sponzorima bez čije pomoći ne bi mogli održati naš seminar i veliko hvala polaznicima, jer su polaznici oni radi kojih smo se ovdje okupili“ – istaknuli su organizatori.

 

 


Na Seminaru će se podučavati pjesme, plesovi, nošnje i običaji Hrvata Srednje Bosne i tradicijska glazbala BiH, a voditelj je prof. Miroslav Šilić. Polaznici su odabrali jednu od ponuđenih grupa: ples ili glazbala. Predavanja su organizirana u jutarnjem i večernjem terminu, a uključuju: Izlaganje s terena (plesna predavanja), teorijska nastava o etnologiji koju će predavati stručnjaci s Odsjeka za etnologiju Zemaljskog muzeja BiH, etnomuzikologiju, osnove glazbenog obrazovanja, scensku primjenu folklora, rad s izvornim folklornim skupinama, sviranje na tradicijskim instrumentima, odnosno glazbalima, i još mnoga druga zanimljiva predavanja koja su vezana za folklor. Polaznici koji su se opredijelili za glazbala, izabrali su tambure ili tradicijska glazbala (diple, lijerica, dvojnice, gusle i šargija).

 

Seminar završava u nedjelju 20. srpnja večernjim koncertom polaznika.

 

uhakud.info
FOTO: Toni Iličić

 

 

 

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2021 UHAKUD u BiH