FOTO: Održan sastanak rukovodstva UHAKUD u BiH i predstavnika KUD-ova iz Ljubuškog

Ispis
Kreirano 02 Srpanj 2014

U Ljubuškom, 28.06.2014 godine s početkom u 11:00 sati održan je sastanak predstavnika UHAKUD u BiH i predstavnika KUD-ova iz Ljubuškog u svrhu boljeg upoznavanja s radom UHAKUD-a, te upoznavanja s novim vodstvom udruge.

 

 

 

 

Sastanku su nazočili: Milenko Bandur, Željko Keža i Dragan Alilović - HKUD „Sv. Ante“Humac, Nevenka Radić i Radoslav Gavran – HKUD „Veljaci“, Ilkan Babić - HKUD ˝Vrioštica˝ Vitina, Ante Šimović – HKUD „Radišići“, članovi Upravnog odbora UHAKUD-a BiH Ana Ćeškić i Mladen Grgić, tajnica UHAKUD-a BiH Vanja Aničić, te predsjednik UHAKUD-a BiH Vedran Vidović.

 

Na samom početku sastanka domaćin Milenko Bandur pozdravio je sve nazočne i dao riječ predsjedniku Vedranu Vidoviću koji se osvrnuo na ciljeve i Statut udruge.

 

Posebnu pozornost prisutnih izmamile su dosadašnje aktivnosti udruge koje su okupile velik broj stručnjaka iz oblasti tradicijske kulture. Istaknuta je potreba mladih folkloraša za stručnim obrazovanjem što je i jedan od pririteta udruge, ponuditi mladima usavršavanje i napredovanje u cilju boljeg rada društava u kojima djeluju. U svrhu toga pokrenuta je ideja o osnivanju Škole tradicijskih glazbala u Ljubuškom, po uzoru na one u Mostaru i Širokom Brijegu, gdje mladi mogu učiti i usavršavati sviranje dipli, lijerice, gusli, dvojnica, jedinke i šargije.

 

Iznesene su planovi za sljedeći period od godinu dana: Seminar folklora Hrvata u BiH koji se i ove godine održava na Širokom Brijegu od 17. do 20. srpnja, Duhovna obnova za folkloraše u Bijelom Polju, Seminar pjevanja, Susret zborova koji će se održati u Rami u listopadu ove godine, te humanitarna akcija „Društva Hercegovine za društva Bosne“.

 

Nazočni su se posebno osvrnuli na problem limene glazbe u Ljubuškom koja je s vremenom i prilikama koje su se nametnule, nažalost ugasila. S obzirom na to da je Ljubuški već 1933. godine među prvima imao orkestar, istaknuta je potreba za ponovnim pokretanjem i oživljavanjem tako bitne grane naše kuture.

 

Nazočnima je iznesena i odluka donešena na Skupšini o plaćanju godišnjih članarina za prošlu i tekuću godinu! Također je pojašnjena odluka o jednom besplatnom mjestu na Seminaru folklora koje dobivaju ona društva koja su redovni članovi UHAKUD u BiH i uredno izmiruju svoje preuzete obaveze.

 

Sastanak je protekao u iznimno opuštenoj i veseloj atmosferi punoj radnog elana i entuzijazma o jednoj zajedničkoj ljubavi prema kulturi, koja je pokretač našega zajedništva. Hvala svima koji su nazočili sastanku i time još jednom dokazali kako naša tradicijska kultura ima u svojim redovima jake snage koje će očuvati našu tradicijsku baštinu.


Zapisnik vodila
Vanja Aničić,
tajnica UHAKUD u BiH


uhakud.info

 

 

 

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2021 UHAKUD u BiH