Poruke Ladovaca za kulturno umjetnička društva u BiH (FOTO/VIDEO)

Ispis
Kreirano 01 Lipanj 2014

U nedjelju, 25. svibnja u 20 sati, u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače, održan je koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Nakon zaista predivnog koncerta članovi upravnog odbora UHAKUD u BiH susreli su se s članovima ansambla Lado te porazgovarali s njima.

 

 

Ovdje vam donosimo poruke koje su izrekli Dubravko Radić, plesni voditelj ansambla Lado i Stjepan Večković, solist Ansambla Lado. Poruke su upućene svim članovima kulturno umjetničkih društava u Bosni i Hercegovini, a donosimo ih u pisanoj i video verziji. UHAKUD u BiH je osobito ponosan na činjenicu kako su članovi Lada upoznati s radom Seminara folklora Hrvata u BiH, te podržali rad našega Seminara folklora Hrvata u BiH i uputili riječi podrške radu naše udruge.


Izjava: Dubravko Radić


Moje ime je Dubravko Radić, plesni voditelj sam u ansamblu Lado, to je moj poziv, moja profesija. Ja inače radim i s amaterskim društvima i u Zagrebu vodim veliki ansambl Ivan Goran Kovačić. Ovo koliko god da je moja profesija, profesionalno i svakodnevno, bez amatera nebi bilo ni nas jer svi smo mi u jednom trenutku bili amateri i zapravo iz jednog entuzijazma smo se krenuli s ovim baviti. Vjerojatno je na prvom mjestu bilo neko druženje, socijalizacija i zafrkancija a onda uz to ide i pjesma i ples, i zapravo takav jedan spoj, naročito u današnje vrijeme kad je mladome čovjeku, koji posjeduje mobilne uređaje, cijeli svijet na dlanu prijeko potreban. To jest lijepo, ali nedostaje osobnog kontakta, jedne ljudske riječi, jednog normalnog osmijeha, a ne samo formacije „Bok, Kako si, Kad se nađemo...“ teško se tu očitava ono između, te emocije. A kad se ti vidiš, kad se nađeš, kad se primiš za ruke, kada počneš plesati... ti odmah vidiš je li taj čovjek sretan u tom trenutku, nesretan ili mu je teško jer je pao ispit... i ti ga dižeš na taj način. Ljudi, plešite, pjevajte jer to je nešto prekrasno, to je i za radost i za tugu lijek!


Izjava: Stjepan Večković


Ja sam Stjepan Večković iz ansambla Lado, sviram i izrađujem mnogobrojne tradicijske instrumente Hvatske, sve vezano uz našu tradiciju. Bavim se promocijom i širenjem tih vrsta glazbala. Drago mi je što ste krenuli u tako nešto pozitivno, za ovaj seminar sam čuo od Jure Miloša. Svakako pohvaljujem. Vi ste dio naše hrvatske tradicije i naroda. S naše strane slobodno pitajte, tražite i pomoći ćemo. Imate vrlo vrijednu tradiciju, i sami znate da je ovaj dio područja na neki način najarhaičniji i ima ono nešto iskonsko zbog samog zemljišnog položaja. Drugi okolni narodi su se više selili ili su bili pod graničnim utjecajima, a upravo u vašoj sredini se nalaze najizvorniji i najčišći oblici folklora, znači i glazbala, i plesovi i pjesme. Vaš folklor je potpuno vezan uz područje u kojem živite, to je kamen, to je sunce, to je nešto jako... pa je takav i stil plesa i pjesme. To čuvajte i to cijenite jer vidite i sami da kako civilizacija raste i razvija se, u isto vrijeme tradicija nestaje, ali vi ste evo na jedan način ovim seminarom uspjeli sačuvati dio i moći ćete ostalima pokazati nešto što polako nestaje!

  

uhakud.info

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2021 UHAKUD u BiH