Široki Brijeg postao kulturno središte Hrvata u BiH

Ispis
Kreirano 11 Studeni 2022

Dvodnevni međunarodni znanstveno-stručni skup ”Kulturna baština i identitet Hrvata u Bosni i Hercegovini” svečano je otvoren u petak ujutro u hotelu Park u Širokom Brijegu.

 

 


Skup organiziraju Institut za migracije i narodnosti (IMIN) iz Zagreba i Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine (Društvo za DTKB) iz Širokoga Brijega, u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru (FF SUM) i Udrugom hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH).


Prvi dan skupa, četvrtak 10. studenoga 2022. godine, bio je rezerviran za terenski rad istraživača i posjet kulturno-povijesnim lokalitetima Grada Širokog Brijega i okolice.


Drugog dana skupa, u petak 11. studenoga, u hotelu Park predstavljeno je 35 izlaganja koji su rezultat rada preko 60 istraživača.


Prije početka radnog dijela skupa, okupljene je ispred organizatora pozdravio Toni Marić, predsjednik Društva za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine koji je u svom govoru istaknuo da je Široki Brijeg ovih dana postao kulturno središte Hrvata. s obzirom da se na ovaj međunarodni znanstveno-stručni skup veže i seminar folklora Hrvata u BiH.


Skup je otvorenim proglasio Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH.


Cilj je znanstveno-stručnoga skupa je valorizacija elemenata tradicijske kulturne baštine Hrvata u Bosni i Hercegovini u pogledu novih znanstvenih spoznaja istraživanja kulturno-povijesnoga identiteta.


U skladu s tim na znanstveno-stručnom skupu obrađene su teme:

  • Povijesni identitet Hrvata u BiH naspram drugih naroda
  • Jezik kao živa baština
  • Religijska baština u očuvanju identiteta
  • Kulturno-umjetnička društva kao čuvari tradicijske kulture
  • Primjena suvremenih tehnologija u očuvanju kulturnoga nasljeđa
  • Socio-demografska kretanja i njihov utjecaj na oblikovanje suvremenih identiteta


Podršku u realizaciji projekta pružili su: Grad Široki Brijeg, Vlada Županije Zapadnohercegovačke, Federalno ministarstvo kulture i športa, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Odjel za znanost i obrazovanje HNS-a BiH.


Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine i Udruga hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH službeno su akreditirane udruge pri UNESCO-u za savjetodavne poslove na polju očuvanja nematerijalne kulturne baštine.
 

jabuka.tv

 

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2022 UHAKUD u BiH