NAJAVA: Sedmi Susret zborova u župi Gorica-Sovići

Ispis
Kreirano 06 Listopad 2022

U nedjelju 20. studenoga 2022. godine u organizaciji UHAKUD u BiH i župe Gorica-Sovići (kod Gruda) održat će se sedmi Susret zborova.

 

 

 


Program će započeti sa svečanim misnim slavljem u 11 sati u župnoj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika, a nastup zborova uslijedit će nakon sv. Mise u Staroj crkvi u Gorici. Nakon službenog dijela programa organiziran je domjenak i druženje. Voditelji zborova sudjelovat će na okruglom stolu „Rad sa zborovima“ kojeg će predvoditi stručnjaci iz područja zborskog pjevanja.


Podsjetimo, prvi susret Zborova održan je 2014. godine u Prozoru, nakon toga u Bugojnu, Gradnićima kod Čitluka, Kreševu, Jajcu i Humcu.


Prijavnicu za sudjelovanje na Susretu zborova potrebno je poslati najkasnije do 1. studenog na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. . Popunjenom prijavnicom potvrđujete Vaše sudjelovanje, a nakon prijave dostavit ćemo Vam detaljan program susreta.


Osim zborova na Susretu mogu nastupiti i pjevačke skupine, kao i klape. Svaka skupina obavezna je pripremiti dvije pjesme po vlastitom izboru koje će izvesti na samoj smotri. Ovaj susret nema nikakvih ograničenja niti uvjeta što se tiče izbora pjesama i pratnje ili pjevanja a capella.


Ideja Susreta zborova je podizanje svijesti i kulturna promocija zborskog pjevanja koja na našim prostorima vuče korijene zadnjih stotinjak godina, a u posljednje vrijeme se osobito pojavljuje sve veći broj amaterskih zborova koji djeluju unutar župnih zajednica pri Crkvi ili samostalno kao udruge građana. Kako bi se kultura razvijala u ispravnom smjeru, potrebni su i savjeti stručnjaka koji uvelike mogu olakšati rad u malim lokalnim sredinama, stoga je susret zborova odlično mjesto gdje se zborovi između sebe mogu povezati, upoznati te izmijeniti iskustva u radu te usvojiti nova znanja koja su prijeko potrebna u radu sa zborovima.


Temeljni cilj UHAKUD-a u BiH je očuvanje nematerijalne kulturne baštine Hrvata BiH kao segmenta kulturnog identiteta jednog naroda. Za postizanje tog cilja određene su aktivnosti koje u godišnjim planovima za sve sudionike provodi Udruga kroz planske aktivnosti svojih članova, kao stalnih i povremenih tijela.  To su programi edukacije, smotri, izložbi, koncerata i drugih manifestacija.


Ovim putem zahvaljujemo se i župi Gorica-Sovići, njihovom župniku fra Marinu Karačiću na domaćinstvu ovogodišnje smotre.


PISMO POZIVA i PRIJAVNICU za sudjelovanje možete preuzeti OVDJE.


UHAKUD u BiH

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2022 UHAKUD u BiH