FOTO: Članovi HKUD ,,Sv. Ante - Cim" Mostar nastupili na Vinkovačkim jesenima

Ispis
Kreirano 30 Rujan 2022

Folklorni ansambl HKUD ,,Sv. Ante - Cim" Mostar, 17. i 18. rujna, sudjelovao je na najvećoj tradicionalnoj 57. folklornoj manifestaciji u Hrvatskoj te Državnoj smotri izvornog folklora, VINKOVAČKE JESENI.

 

 

U nastavku pogledajte što su poručili:

Nakon što smo u jutarnjim satima stigli u Bogdanovce, u prostorije KUD - a ,,Seljačka Sloga" te upoznali se s našim domaćinima koji su nas proveli kroz mjesto i susjedni im grad Vukovar, kišni dan u Slavoniji smo iskoristili upoznavanjem memorijalnih obilježja Vukovara i Bogdanovaca.


ETNO FRIZURE SVIJETA naziv je manifestacije u organizaciji KC Gatalinka. To je 13. međunarodni festival “Etno frizure svijeta” / “Ethno hairstyles of the world”, u sklopu Vinkovačkih jeseni na kojem nas je predstavljala Matea Lasić. Za scenu i reviju, frizuru i nošnju, uradili su i pripremili Marinko Jurić i Martina Kvesić. Naša Matea je pokupila brojne simpatije svih sudionika. Njena fotografija i opis frizure će izaći u svjetskom časopisu etno frizura.

SVEČANI MIMOHOD I DRŽAVNA SMOTRA IZVORNOG FOLKLORA

U nedjelju, 17. rujna, nakon ranog ustajanja i spremanja, stigli smo na postrojavanje Svečanog mimohoda. 69 folklornih skupina, preko 2500 tisuće folkloraša te brojni posjetitelji zauzeli su ulice Vinkovaca i pratili Svečani mimohod. Opisati osjećaje i taj doživljaj preteško je.

Gange i bećarci su razgalili srca naših Slavonaca koji su toliko vezani za Hercegovinu. Pljesak nas je pratio čitavim mimohodom.

A onda završna večer 57. Vinkovačkih jeseni i naš nastup. Organizatori su za kraj ostavili 11 KUD-ova među kojima smo bili i mi. Izveli smo svadbene običaje iz Cima, novu koreografiju Zapadne Hercegovine koja je oduševila sve prisutne.

 

 

UHAKUD u BiH

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2022 UHAKUD u BiH