FOTO: HKUD „Zora“ Struge – Gorica nastupio na Vinkovačkim jesenima

Ispis
Kreirano 30 Rujan 2022

Članovi HKUD „Zora“ Struge – Gorica su nazočili na ovogodišnjim Vinkovačkim Jesenima od 17.-18.09.2022.

 

 


Ovogodišnje 57. Vinkovačkih jeseni, pod sloganom “Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga” donosi izrazito važnu i snažnu poruku, inspiriranu Slavoncem Stjepanom Jurićem, koji se nakon školovanja u Beču vratio u svoje krajeve kako bi zagovarao da Slavonac mora brinuti o svojoj zemlji, da treba zaustaviti masovna iseljavanja te da je slavonska zemlja zaista blagodat koja našem, slavonskom čovjeku pruža životne radosti.

Društvo je nastupilo na smotri gdje se tradicijski predstavilo sa izvornim spletom pjesama i igara Hercegovine koje sadrže pastirske igre „kolo, kolo pere, bokulju te kolanje, sitnu trusu, taraban, dalmatinku uz napjeve gange i bećarca. Također su bili i dijelom velikog mimohoda u nedjelju 18.rujna.

  

UHAKUD u BiH

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2022 UHAKUD u BiH