Posljednji pozdrav: Napustio nas je Mario Pinjuh, jedan od zaljubljenika u tradicijsku kulturu

Ispis
Kreirano 12 Rujan 2020

Mario Pinjuh rođen je 5. svibnja 1990. u Mostaru od majke Nade i oca Ante. Osnovnu školu završio je u Mokrom, odnosno I. Osnovnoj školi u Širokom Brijegu, a srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Gimnaziji fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu.

 

 

 

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru 2016. završio je studij hrvatskog jezika i književnosti te engleskog jezika i književnosti. Svoju novinarsku karijeru započeo je na Običnom radiju, Radio Mariji, potom je nastavio na RTV Herceg-Bosne, posljednje dvije i pol godine bio je suradnik portala Jabuka.tv.

Od prosinca 2018. stalno je zaposlen na Radiopostaji Mir Međugorje. Sudjelovao je u svim važnim projektima Informativnog centra Mir Međugorje, od ove godine aktivno je radio na pripremama video Vijesti iz Međugorja.

Mario je bio zaljubljenik u folklor, u narodne običaje, i kao narodna duša u svim svojim razgovorima odisao je prirodnom ljudskom blizinom sa svojim sugovornicima. Bio je marljiv, radišan, neumoran, uvijek u pokretu… Njegovi pokreti bili su uglađeni baš kao i plesni koraci u kojima se uvijek trudio biti najbolji i dati sve od sebe. Bio je član KUD-a „Mokro“ iz Širokog Brijega gdje je bio i voditelj dječje folklorne skupine, član Uprave i organizator večeri folklora „Na temeljima bazilike naše“ kao i svih važnih događaja koje ovo vrijedno društvo radi. Na lokalnoj razini obnašao je dužnost tajnika Vijeća MZ Mokro. Osim djelovanja u lokalnoj sredini Mario je bio član Udruge hrvatskih amaterskih kulturno – umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH) te HKUD „Rodoč“. Mario je pored formalnog obrazovanja završio i ciklus Seminara folklora Hrvata u BiH te Hrvatsku školu folklora koju organizira Hrvatska matica iseljenika.

Mario je bio dugogodišnji član naše Udruge i kroz rad u našoj Udruzi utkao je nemjerljiv doprinos razvoju nematerijalne kulture Hrvata u BiH.Oj visoki moj jablane,
nećemo ti lomit' grane.

Nećemo ti lomit grane,
jer ti nama činiš 'lade

A kad prvo sunce grane,
zablistat' će tvoje grane.


Dragi Mario i sjećanje je susret…

Tvoji prijatelji iz Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH

 

 

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2023 UHAKUD u BiH