FOTO: Doček Nove godine na drugačiji način

Ispis
Kreirano 07 Siječanj 2020

U predivnom Božićnom vremenu u Međugorju od 30.12.2019. do 02.01.2020. godine održana je Duhovna obnova za mlade i Doček Nove godine u organizaciji UHAKUD u BiH.

 

 

 

 

Tema ovogodišnjeg seminara bila je GORE SRCA, a voditelj seminara bila je s. Ljilja Pehar, Školska sestra franjevka iz Mostara. Nas 15 iz Mostara, Širokog Brijega, Gruda, Knina, Šibenika, Njemačke i Austrije na potpuno drugačiji, posebniji način je dočekalo Novu 2020. godinu.

 

Međugorje nam uvijek nudi utjehu. Nudi Majčinski zagrljaj. Poziva na tišinu i unutarnju promjenu. Jer to je ono što nam svima treba. Za doček Nove godine to bude poseban doživljaj jer u svemu što nam svijet nudi, pogotovo u ovo vrijeme, blagoslov je i milost biti u Međugorju. Na svetoj Misi, dok je oko nas sa svih strana vatromet, mi smo u molitvi sjedinjeni s Ocem Nebeskim. Zahvaljujemo za sve što nam se dogodilo i molimo Gospodina da blagoslovi nadolazeću godinu.

 

Tijekom programa duhovne obnove svaku večer imamo priliku biti na cjelonoćnom klanjanju. Sami sa svojim Bogom. Osjehnuti mu se. Razgovarati s njim. Šutjeti. Gledati i diviti se. 

 

Put križa molili smo dok smo se penjali na Križevac. Razmišljajući o Kristovoj muci zaboravimo na sve teškoće uspona na brdo. Shvatimo koliko su naše poteškoće, problemi neznani prema onomu što je Isus prošao dajući sebe za nas.

 

Dok smo hodali prema majci Mariji na Podbrdo razmišljali smo o radosnim i žalosnim otajstvima krunice. S. Ljilja nam je u tome pomogla poticajnim riječima nadahnutima Duhom Svetim. Uisitinu, svaki put iznova shvatimo da nam je Marija istinski svjedok Božje ljubavi, prave poniznosti, poslušnosti i vjernosti.

 

Jedna od misli kroz nagovore s. Ljilje je bila i obiteljska molitva. Važnost obiteljske molitve, jer obitelj koja moli zajedno, ostaje zajedno. Naglašavala je kako mi moramo biti ti koji će pokrenuti obiteljsku molitvu. Ne moramo se bojati učiniti nešto jer Gospodin je s nama. On djeluje na razne načine i ako nam se čini da nam nešto nije uspjelo to samo znači da Gospodin ima nešto bolje za nas.

 

Gore srca. Prema Gospodinu. Uvijek prema njemu. Spremni odazvati mu se, služiti Gospodinu u svojim bližnjima. Hodeći s tim mislima nećemo se izgubiti, naša srca će biti spremna za Gospodina.

 

Na kraju našeg trodnevnog susreta uslijedili su zagrljaji i pozdravi. I ove godine, važnost seminara koji je okupio mlade prepoznao je međugorski župnik fra Marinko Šakota kojem ovim putem od srca zahvaljujemo.

 

Tijekom trajanja duhovne obnove nekoliko sudionika je gostovalo na radio postaji Mir Međugorje. Njihov razgovor možete poslušati klikom na OVDJE.

 

 

 

Tekst: Josipa Slavica

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2022 UHAKUD u BiH