FOTO: Održan šesti Susret zborova

Ispis
Kreirano 14 Studeni 2019

U nedjelju 10. studenog u crkvi sv. Ante na Humcu je održan šesti Susret zborova u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturnoumjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH) i Hrvatske kulturne zajednice u FBIH.

 

 

 



Na susretu koji promiče kulturu i vrijednosti zborskog pjevanja nastupilo je sedam skupina, i to: Mješoviti župni zbor "Sv. Ante" Humac, Zbor "Benedikt" - župa sv. Matej Mostar, Zbor "Nikola Šop" - HKD Napredak Jajce, Muška klapa " Trs" – Mostar, Zbor sv. Cecilije -župa sv. Petra i Pavla Mostar, Klapa "Benedictus" Humac i Mješovita vokalna skupina Lampoši - Dolac na Lašvi Travnik.

Program je službeno započeo Svetom misom u crkvi sv. Ante a nakon toga uslijedili su nastupi zborova.

Nastupe su pozorno pratile mag. art. Katja Krolo – Šarac i dr. sc. Marina Bazina koje su na „okruglom stolu“ dale svoje osvrte na nastupe skupina. Voditelji skupina dobili su stručne osvrte koje će im pomoći u njihovom daljnjem radu.

Na kraju službenog dijela programa dodijeljenje su zahvalnice voditeljima zborova, a druženje je potrajalo do kasnih popodnevnih sati.

- Sve je proteklo u lijepu raspoloženju i na visokoj umjetničkoj i stručnoj razini. Kao što sam rekla i na samom Susretu, ali i kroz čitavu promociju, program nije bio natjecateljskog karaktera, a cilj samog Susreta je poboljšanje kvalitete rada zborova, klapa i sastava. Mogu reći da smo to čuli i osjetili veliko poboljšanje i napredak u radu zborova i sastava koji su sudionici ovog događaja već nekoliko godina. Nadam se kako će pozitivna iskustva i dobivene savjete ovogodišnji sudionici podijeliti sa svojim kolegama te da ćemo na idućem Susretu, kao i dosad, imati jednako dobar odaziv. Zajednička pjesma sudionika nakon Susreta i nasmiješena lica zasigurno su najbolji pokazatelj kako je čitav Susret protekao“, istaknula je dr. sc. Marina Bazina, tajnica UHAKUD u BiH.

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2022 UHAKUD u BiH