FOTO: Održan peti Susret zborova

Ispis
Kreirano 30 Listopad 2018

U nedjelju 28. listopada u Jajcu je održan Susret zborova u organizaciji UHAKUD u BiH i Udruge Kralj Stjepan Tomašević Jajce.

 

 

 

 

Peti Susret zborova okupio je sedam zborova s područja BiH i to: Zbor umirovljenika/penzionera Jajce; Ženski vokalni ansambl HKD Napredak Bugojno; Župni zbor sv. Cecilije Mostar; Zbor Nikola Šop – HKD Napredak Jajce; Zbor „Ivančice i prijatelji“ Busovača; Mješoviti zbor HKD Napredak Kreševo i Vokalna skupina Viteški Akordi iz Viteza.

Susret je započeo sa sv. Misom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a nakon toga uslijedili su nastupi skupina u Domu kulture u Jajcu.

 

Na početku programa sve nazočne pozdravila je Marina Bazina (tajnik UHAKUD u BiH), dok je u ime Udruge Kralj Stjepan Tomašić nekoliko prigodnih riječi uputio preds. dr. Stipan Jezerčić.

Nastupe skupina s posebnom pozornošću pratila je prof. Marina Bazina, glazbena stručnjakinja koja je na „okruglom stolu“ dala svoje osvrste na nastupe skupina. Voditelji skupina dobili su stručne osvrte koje će im pomoći u njihovom daljnjem radu.

Svaka skupina prikazala se u odličnom svjetlu, a prepuna dvorana Doma kulture nagradila ih je gromoglasnim pljeskom. Nakon službenog dijela programa uslijedio je prigodni domjenak, a druženje je potrajalo do kasnih popodnevnih sati. 

Podsjetimo, prvi Susret zborova održan je u Rami, nakon toga u Bugojnu, u Gradnićima kod Čitluka, Kreševu i u Jajcu.

Ideja i cilj Susreta zborova je podizanje svijesti i kulturna promocija zborskog pjevanja koja na našim prostorima vuče korijene zadnjih stotinjak godina, ali i stručno savjetovanje i pomoć pri odabiru odgovarajućeg repertoara koji su ključni za napredak i rad zborova.

Skup u Jajcu uistinu je bilo jedno bogato druženje i lijep način očuvanja naše pjesme i tradicije u cijeloj BiH.

UHAKUD u BiH ovim putem se zahvaljuje Udruzi Kralj Stjepan Tomašević na velikoj i nesebičnoj pomoći prilikom organiziranja petog Susreta zborova.

 

 

uhakud.info
FOTO: Toni Iličić

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2020 UHAKUD u BiH