NAJAVA: Četvrti Susret zborova 2017.

Ispis
Kreirano 20 Listopad 2017

UHAKUD u BiH i HKD “Napredak” podružnica Kreševo organiziraju četvrti Susret zborova koji će se održati u nedjelju 12. studenog 2017. godine u Napretkovom domu u Kreševu.

 

 

 


Program počinje sv. Misom koja će biti u 11 sati u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kreševu, a nastup zborova bit će u 13 sati u Napretkovom domu u Kreševu. Nakon službenog dijela programa uslijedit će zajedničko druženje uz prigodan domjenak.

Osim zborova na Susretu mogu nastupiti i pjevačke skupine, kao i klape.

Svaka skupina obavezna je pripremiti dvije pjesme po vlastitom izboru koje će izvesti na samoj smotri. Sve dodatne informacije, eventualno prijave možete dobiti na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. . Prijave traju do do 1. studenog 2017. godine

Podsjetimo se, prvi Susret zborova održan je 2014. godine u Prozoru, nakon toga bili smo u Bugojno i prošle godine u Gradnićima kod Čitluka.

Zbog stalne potrebe za edukacijom stručnih i umjetničkih voditelja pjevačkih zborova, UHAKUD je odlučio pokrenuti Susret zborova na kojemu će se uz vrhunske umjetnike, glazbenike, naši zborovi iz lokalnih zajednica iz čitave BiH moći okušati u pjevanju te dobiti stručne osvrte i biti adekvatno upućeni u daljnji razvoj svojih talenata.


Ideja Susreta zborova je podizanje svijesti i kulturna promocija zborskog pjevanja koja na našim prostorima vuče korijene zadnjih stotinjak godina, a u posljednje vrijeme se osobito pojavljuje sve veći broj amaterskih zborova koji djeluju unutar župnih zajednica pri Crkvi ili samostalno kao udruge građana. Kako bi se kultura razvijala u ispravnom smjeru, potrebni su i savjeti stručnjaka koji uvelike mogu olakšati rad u malim lokalnim sredinama, stoga je susret zborova odlično mjesto gdje se zborovi između sebe mogu povezati, upoznati te izmijeniti iskustva u radu te usvojiti nova znanja koja su prijeko potrebna u radu sa zborovima.


Temeljni cilj UHAKUD-a u BiH je očuvanje nematerijalne kulturne baštine Hrvata BiH kao segmenta kulturnog identiteta jednog naroda. Za postizanje tog cilja određene su aktivnosti koje u godišnjim planovima za sve sudionike provodi Udruga kroz planske aktivnosti svojih članova, kao stalnih i povremenih tijela. To su programi edukacije, smotri, izložbi, koncerata i drugih manifestacija.

uhakud.info

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2022 UHAKUD u BiH