Šesto folklorno društvo koje Vam predstavljamo je...

Ispis
Kreirano 16 Studeni 2016

„Tamo gdje riječi zataje, glazba progovori“ Hans Christian Andersen

 

 

 

 

 

Lijepo je opisao moć glazbe i umjetnosti općenito čuveni danski pisac, Hans Christian Andersen. Zaista je ponekad nemoguće riječima izraziti svu ljepotu umjetnosti, tradicije i tradicijske umjetnosti. Zapravo, ona predstavlja spomen jednome vremenu, sliku jednoga mentaliteta, osjećaja, straha, ponosa, ljubavi i prkosa. Spomen koji je sačuvan u jednom pokretu, pjesmi ili riječi.

Imajući na umu važnost navedenoga, nastavljamo s predstavljanjem naših kulturno umjetničkih društava.

Društvo koje danas predstavljamo jeste KUD „Izvor“ iz Usore.

 

KUD „Izvor“

Folkor u Usori ima duboke korijene. Od nepresudne je važnosti raditi na samim izvorima najstarijega kulturnoga naslijeđa, te ga ne prepuštati zaboravu. To u Usori izvanredno čine članovi KUD „Izvor“, neovisno o starosnoj dobi.

Čak štaviše, u društvu je gotovo jedan broj starih i mladih, sedamdesetogodišnjaka i sedamanestogodišnjaka, što zapravo osigurava kontinuitet u prenošenju, njegovanju i čuvanju kulturnoga naslijeđa.

Prvo društvo u Usori utemeljeno je 1959. godine, pod nazivom „Jedinstvo“ , te pod tim imenom radi do svibnja  1978. godine kada ponovno mijenja naziv u  „Pejo Pejica Penava“ i pod njime radi sve do 1992.

Zbog ratnih djelovanja prekida svoj rad da bi ga ponovno reaktiviralo 1994. godine pod nazivom „Izvor“. Društvo njeguje kulturno nasljeđe, tradiciju, običaje, pjeva i svira glazbu i glazbala, pleše pučke plesove iz Usore.

Društvo konstantno radi na promicanju vlastite tradicije, te tako sudjeluju na mnogim smotrama folklora u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Mađarkoj, Njemačkoj, Poljskoj, Austriji i Srbiji.

Posebno su ponosni na manifestaciju kulturno zabavnoga karaktera, koja se održava svake godine u njihovoj organizaciji – „Srpanjski susreti“.

Društvo trenutno broji otprilike pedeset članova koji su ravnomjerno raspoređeni u dvije skupine – folklornu i dječju skupinu.

Svoj rad prezentirali su na mnogim uvaženim i zapamćenim festivalima folklora, a najradije se sjećaju nastupa na VII. smotri dječjeg folklora u Rodoču i 6. međunarodnoj smotri folklora i sevdaha u Maloj brijesnici. Na obje smotre društvo je ostvarilo izuzetno kvalitetan i zamijećen nastup.

Svoje umijeće društvo prenosi i prezentira i van granica naše države. Tako u protekloj godini bilježe nastupe na manifestacijama Dani trešanja, Vidit će se na svetog Iliju i Vinkovačkim jesenima u republici Hrvatskoj.

Želimo im mnogo uspjeha, kreativnosti, volje i sreće u daljnjem radu, te da ostanu hvalevrijedni pronicatelji vlastite kulturne tradicije. 

uhakud.info

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2020 UHAKUD u BiH