S PONOSOM PREDSTAVLJAMO koncertni program Ansambla LADO u Splitu

Ispis
Kreirano 16 Studeni 2016

Koncertni program ansambla LADO održati će se 25. studenog 2016. u Spaladium Areni u Splitu u trajanju od tri sata.

 

 Ansambl LADO ovim Godišnjim plesnim koncertomPokraj vode Drave“ povodom desete obljetnice smrti dr. sc. Ivana Ivančana odaje počast svom dugogodišnjem direktoru i umjetničkom voditelju. Dr. sc. Ivan Ivančan, uz profesora Zvonimira Ljevakovića, posve sigurno pripada ikonama scenske primjene folklora u Hrvatskoj, te samim time i Ansambla Lado kao jedan od najzastupljenijih i najplodnijih autora. Hrvatska foklorna tradicija priznata je u svjetskim razmjerima i prepoznata kao jedna od najraznovrsnijih, najljepših i umjetnički najvrednijih, a Lado je velikim dijelom zaslužan za to.


Lado želi izvornost hrvatskog foklora predstaviti na umjetničko-kreativan, suvremen način i tako približiti hrvatsku tradicijsku kulturu svim skupinama u društvu. Cilj nastupa Ansambla Lado je njegovanje tradicijske kulture, prenošenje glazbene i plesne tradicije novim generacijama, stvaranje pozitivne slike vrijednosti tradicijske kulture, očuvanje hrvatske i glazbene baštinske kulture.

Koncertni program je usmjeren populaciju svih životni dobi, a prvenstveno se žele afirmirati mladi (učenici i studenti).

U Spaladium Areni će se pridružiti KUD Jedinstvo Split koji će kao gost otvoriti Godišnji plesni koncert

Izvođač i vrijeme:
gost KUD Jedinstvo Split              19:00 – 19:40
Ansambl Lado                            19:45 – 22:30 

 

Produkcija:

Ansambl LADO i gosti nastupiti će na pozornici većoj od 200m2 na kojoj će dominirati LED display širine 10 i visine 6m na kojem će se tijekom nastupa izmjenjivati kadrovi pejzaža, te filmovi u režiji scenografa Patricio Alejandro Aguero. Kompletnu vizualnu ”sliku” zaokružiti će moćna rasvjeta popraćena efektima najmodernijih uređaja. Zvuk koja dolazi iz line array zvučnika proizvesti će se sa mikrofonima koji vise iznad pozornice, te time osigurati kompletnu pokrivenost pozornice, a svima prisutnima dati izniman ugođaj i mogučnost da čuju i najmanji šapat.

 

Izvođači:
ANSAMBL LADO

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, profesionalni je folklorni ansambl, osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. LADO kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve je to rezultiralo impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija i stotinama vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost.

 

Njegovih 40 vrhunskih plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformira iz plesnoga ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira na osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta), pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha.

Sve to, uz prezentaciju čudesnoga bogatstva i raznolikosti folklornoga izraza s tako maloga prostora kao što je Hrvatska, čini LADO jedinstvenim u svijetu. Koncerti Ansambla diljem svijeta nailaze na nepodijeljeno oduševljenje publike, ali i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina. LADO je nastupao na nekima od najpoznatijih svjetskih pozornica i koncertnih podija od Royal Albert Halla u Londonu do teatara na newyorškom Broadwayu, od moskovske Koncertne dvorane Čajkovski do Mann Auditoriuma u Tel Avivu i brojnih svjetskih opernih kuća, festivala, svjetskih izložbi, olimpijskih igara...

 

 

Za svoj rad i zasluge u promicanju nacionalne baštine, LADO je dobio mnoge nagrade i priznanja: Godišnju nagradu INA-e za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2006. godinu; 24 Porina, među kojima i Porin za životno djelo (2002.); četiri Nagrade grada Zagreba (1963., 1968., 2002., 2009.); Nagradu Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama 2003.; dvije Nagrade Ivan Lukačić na 34. i 44. Varaždinskim baroknim večerima (2004., 2014.), kao i Povelju predsjednika Republike Hrvatske za 60. godina umjetničkog djelovanja (2009.). LADO je 2002. godine bio predstavnik Europe na VI. Svjetskom simpoziju zborske glazbe u Minneapolisu.

 

 

KUD JEDINSTVO SPLIT

Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo je utemeljeno 1919. godine u Splitu i jedno je od najstarijih i najtrofejnijih kulturno-umjetničkih društava u Republici Hrvatskoj. Početkom pedesetih godina prošlog stoljeća unutar KUD-a osnovana je folklorna sekcija iz koje je proistekao današnji ansambl.


Društvo okuplja mlade ljude najrazličitijih interesa, područja obrazovanja, ali sa zajedničkim nazivnikom ljubavi prema folkloru. Zahvaljujući kvaliteti svojih nastupa ostvarena su gostovanja na pozornicama brojnih europskih gradova, kao i na pozornicama Sjeverne Amerike, Australije, Afrike i Azije (32 države svijeta) snimivši pri tome i specijalne programe za BBC, RAI, ZDF, TVW, TVE, Korean TV itd. U desetljećima minulog rada Jedinstvo je vitrine popunilo trofejima s najvećih svjetskih smotri i festivala folklora.


Na repertoaru ansambla se nalazi 12 koreografija istaknutih stručnjaka hrvatskog folklora koje se, uz pratnju mandolinsko-tamburaškog orkestra, izvode u izvornim narodnim nošnjama. Raznovrsnošću koreografija Jedinstvo svoju publiku vodi na putovanje čitavom Hrvatskom jer repertoarom obuhvaća plesove različitih stilova i ugođaja iz svih dijelova Republike Hrvatske.


Od mnogobrojnih priznanja i nagrada koje je Jedinstvo osvojilo, neke se s posebnim ponosom ističu. Na "Olimpijadi folklora" u francuskom Dijonu 1989. godine, folklorni ansambl je osvojio Grand prix publike, a na festivalu u Llangollenu, u Velikoj Britaniji srpnja 1992. godine, u teškim vremenima za Republiku Hrvatsku,po prvi put s ponosom je zavijorena hrvatska zastava na pobjedničkom postolju.


Jedinstvo je odavno prepoznalo važnost rada s djecom i uspostavljanja kvalitetne folklorne baze pa se stoga u našem djelovanju posebno stavlja naglasak na rad s mladima kroz sjajno organiziranu školu folklora, odnosno školu mandoline i gitare, iz kojih se nakon godina plesnog, pjevnog i glazbenog obrazovanja prvenstveno stvaraju kvalitetni mladi ljudi svjesni svoje kulturne baštine, ali i zadovoljavaju potrebe A ansambla. Na taj način se omogućava održavanje kvalitete i visokih standarda koje Jedinstvo pred sebe postavlja.


Danas KUD broji 400-njak članova organiziranih u folklorni ansambl, mandolinsko-tamburaški orkestar, školu folklora, školu mandoline i gitare, žensku vokalnu sekciju te klub veterana.

 

Ovim putem pozivamo sve članove KUD-ova s područja Hercegovine, kao i ljubitelje narodnog blaga i običaja da dođu u Split na najavljeni spektakl!

uhakud.info

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2020 UHAKUD u BiH