U nedjelju treći Susret zborova, sudjeluje 12 skupina

Ispis
Kreirano 14 Studeni 2016

Pred nama je treći Susret zborova koji će se održati u nedjelju 20. studenog 2016. godine u Gradnićima kod Čitluka, u organizaciji UHAKUD u BiH i župe sv. Blaža Gradnići. Program će službeno započeti sa sv. Misom u 13 sati, a nakon toga u 14 sati upriličit će se koncert zborova i pjevačkih skupina.

 

 


Na trećem Susretu zborova nastupiti će 12 zborova i pjevačkih skupina:


1. Vokalna skupina Arabella – Rama
2. Etno skupina Čuvarice – Rama
3. Ženski vokalni ansambl HKD Napredak – Bugojno
4. VIS Providenza – Župa sv. Luke i sv. Marka Cim/Ilići
5. Nikola ŠOP HKD Napredak – Jajce
6. Mještoviti zbor HKD Napredak – Kreševo
7. Lampoši – Dolac na Lašvi
8. Župni zbor sv. Ivan Krstitelj – Ružići
9. Mješoviti župni zbor Sv. Ante – Humac
10. Muški vokalni ansambl "Benedictus" – Humac
11. Mješoviti župni zbor Gradina - Župa Gradina
12. Mješoviti župni zbor Sv. Blaž – Gradnići

 

Nakon susreta svi zborovi imat će zajednički domjenak, a voditelji će sudjelovati u radu okruglog stola kojeg će predvoditi mr. art Katja Krolo Šarac, doc. i mo. don Dragan Filipović.


Ideja Susreta zborova je podizanje svijesti i kulturna promocija zborskog pjevanja koja na našim prostorima vuče korijene zadnjih stotinjak godina, a u posljednje vrijeme se osobito pojavljuje sve veći broj amaterskih zborova koji djeluju unutar župnih zajednica pri Crkvi ili samostalno kao udruge građana. Kako bi se kultura razvijala u ispravnom smjeru, potrebni su i savjeti stručnjaka koji uvelike mogu olakšati rad u malim lokalnim sredinama, stoga je susret zborova odlično mjesto gdje se zborovi između sebe mogu povezati, upoznati te izmijeniti iskustva u radu te usvojiti nova znanja koja su prijeko potrebna u radu sa zborovima.

 

Temeljni cilj UHAKUD-a u BiH je očuvanje nematerijalne kulturne baštine Hrvata BiH kao segmenta kulturnog identiteta jednog naroda. Za postizanje tog cilja određene su aktivnosti koje u godišnjim planovima za sve sudionike provodi Udruga kroz planske aktivnosti svojih članova, kao stalnih i povremenih tijela. To su programi edukacije, smotri, izložbi, koncerata i drugih manifestacija.

Ulaz je za sve sudionike i posjetitelje besplatan!

uhakud.info 

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2020 UHAKUD u BiH