Peto folklorno društvo koje Vam predstavljamo je...

Ispis
Kreirano 09 Studeni 2016

„Umjetnička djela stvaraju pravila, no pravila ne stvaraju umjetnička djela.“ Claude Debussy

 

 

 

Možda najvrijednija stvar koja se pronalazi u tradicijskoj glazbi, običajima i plesovima je inovacija i sloboda umjetničkoga izričaja. Svaka izvedba, svaki zvučni zapis ima svoja posebna obilježja koja najljepše ocrtavaju specifičnost samoga zanimanja.

Primjera radi, nemoguće je preciznom notacijom zapisati gangu. Ili melodiju koju izvodi guslar ili diplar. Ganga koristi izrazito uske i specifične melodijske intervale, koje je nemoguće notacijom potpuno zapisati, ili ih na nekom temperiranom instrumentu (primjerice klavir) interpretirati. I upravo ta karakterisitika stavlja gangu na pijedestal narodne umjetničke glazbe naših područja. Svaki nastup guslara, diplara ili bilo kojega drugoga svirača tradicijskih instrumenata nosi sa sobom jedan poseban trenutak nadahnuća i aspiracije koji je kasnije nemoguće ponoviti. I upravo u tome je najveća i najvrijednija ljepota tradicijske glazbe.

U tome duhu nastavljamo s predstavljanjem naših kulturno umjetničkih društava. Ovaj put govorimo o HKUD „Veljaci“.

 

HKUD „Veljaci“

U najstarijoj župi u Hercegovini, s jednim od prirodnih bisera naše zemlje – vodopadom Koćuša, smjestilo se selo Veljaci, iz kojega dolazi i HKUD „Veljaci“.

 

Društvo je relativno mlado, svoj rođendan proslavlja 4. travnja, te se ove godine navršilo četrnaest godina od njegova osnutka. Unatoč tomu, društvo je ostvarilo preko četrdeset primjećenih nastupa, a oni sami najradije izdvajaju nastupe na Brodskom kolu, Vinkovačkim jesenima i manifestaciji Misečina na Neretvu pala.

Posljednjih godina društvo organizira i Smotru folklora u Veljacima, kulturno umjetničku manifestaciju koja okuplja mlade i stare ljubitelje folklora, tradicijske glazbe i običaja.

Društvo broji četredeset članova koji su podijeljeni u tri paralelne skupine: plesna skupina, muška ganga i ženska ganga. Najbronija jeste upravo plesna skupina, s dvadeset i četiri člana, dok se za mušku i žensku gangu interesira ukupno dvanaest osoba. Društvo je prepoznalo važnost njegovanja našega hercegovačkoga bisera – gange, te im izrazito na tome području želimo mnogo zamijećenih nastupa.

U protekloj godini društvo je bilo izuzetno aktivno, kako u našoj državi, tako i u inozemstvu. Bilježe veliki broja zapaženih nastupa od kojih izdvajamo: Humanitarni koncert u Mostaru, Zvona Dretelja u Dretelju, Dani sv. Marka u Klobuku i Božićni sajam u Ljubuškom.

Van granica naše države društvo također bilježi primjećene nastupe: Na Neretvu misečina pala (Metković, Hrvatska) i Suncokret mi urodio diko (Šljivoševci, Hrvatska).

U nastavku njihova djelovanja želimo ih puno strpljenja, sreće, ljubavi, te dobrih i zapaženih nastupa. 

uhakud.info

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2020 UHAKUD u BiH