NAJAVA: 4. Seminar folklora Hrvata u BiH

Ispis
Kreirano 30 Svibanj 2015

UHAKUD u BIH (Udruga hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava u BiH) organizira četvrti po redu Seminar folklora Hrvata u BiH koji će se održati u Širokom Brijegu od 16 - 19. srpnja tekuće godine. Na Seminaru će se podučavati pjesme, plesovi, nošnje i običaji Hrvata sjeverne Hercegovine, Završja i Kupreške visoravni, kao i tradicijska glazbala BiH.

 

Stručni voditelj Seminara je prof. Miroslav Šilić.

Polaznici Seminara moći će odabrati jednu od ponuđenih grupa: ples ili glazbala.

Predavanja su organizirana u jutarnjem i večernjem terminu, a uključuju: izlaganje s terena (plesna predavanja), te teorijsku nastavu o etnologiji (predavači su stručnjaci s Odsjeka za etnologiju Zemaljskog muzeja BiH), zatim etnomuzikologiji, osnovama glazbenog obrazovanja, scenskoj primjeni folklora, radu s izvornim folklornim skupinama. Pored navedenoga predavanja uključuju i sviranje na tradicijskim glazbalima, i mnoga druga zanimljiva predavanja vezana za tradicijsku materijalnu i nematerijalnu baštinu hrvatskog življa ovog područja.

Polaznici koji se opredijele za glazbala biraju između TAMBURA i TRADICIJSKIH GLAZBALA (diple, lijerica, dvojnice i gusle).

IV. Seminar folklora Hrvata u BiH počinje 16. srpnja u 09:00 sati, a završava 19. srpnja u večernjim satima.

Ovim putem pozivaju se svi zainteresirani da se prijave na IV. Seminar folklora Hrvata u BiH.

„Već četvrtu godinu za redom uspješno organiziramo Seminar folklora Hrvata u BiH. Svake godine uočljiv je sve veći broj polaznika. Prošle godine na Seminaru je sudjelovalo oko 60 mladih ljudi, spremnih na učenje, druženje i sklapanje novih i produbljenje starih prijateljstava. Uspomene s proteklih seminara još uvijek su svježe. Uspomene su to za cijeli život. Ovim putem pozivamo sve vas da se prijavite na Seminar i tako postane dio naše folkloraške obitelji. Veliki broj ljudi iz BiH, RH i inozemstva koji dijele istu strast i ljubav prema folklornoj baštini bit će dovoljan poticaj da se upustite u najbolju avanturu ovoga ljeta, koju, obećavamo nećete lako zaboraviti!“- poručili su iz organizacijskog odbora Seminara folklora Hrvata u BiH. 

Sve dodatne informacije i prijave možete dobiti na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., službenoj Facebook stranici, kao i na stranici uhakud.info.

Pismo poziva

Prijava glazbala

Prijava ples

primi sui motori con e-max

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Tamburica

Tambura (deminutiv tamburica) je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena pa tako i Hrvata Bosne i Hercegovine

Diple

Diple su narodni instrument napravljen od ovčije kože. Specifične su po tome što daju dugotrajan i neprekidiv zvuk

Šargija

Šargija je žičani trzalački instrument bez kojeg je bosansko kolo nezamislivo. Ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u Bosni.

Gusle

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva.

Copyright © 2022 UHAKUD u BiH